ΠΟΣΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΔΙΩΞΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ;;

Γ. Στουρνάρας : «427.000 άτομα (223.000 νέοι) έφυγαν από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης, (από το 2008 μέχρι το 2013)… μια σημαντική πρωτοβουλία για την επιστροφή των νέων επιστημόνων είναι η ανάπτυξη κέντρων αριστείας… » ..και μετά έθαψε τους σημερινούς μαθητές …για να φύγουν και αυτοί τα επόμενα χρόνια.. αυτός καμία αυτοκριτική.
Ο Άριστος Στουρνάρας πιστεύει ότι με την ανάπτυξη κέντρων αριστείας θα γυρίσουν πίσω οι Έλληνες που σώθηκαν.. Τι να πείς ;
Φωτογραφία του Panos Leliatsos.Ο πιο ……….. Διοικητής της ΤτΕ από το 1928 που ιδρύθηκε (διευκρίνηση : πουλημένοι ήταν κι άλλοι…)

 

«H Ελλάδα χάνει τα μεγαλύτερά της ταλέντα στο εξωτερικό. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δεν βλέπουν στην πατρίδα τους μέλλον. Το ότι φεύγουν για το εξωτερικό δεν κάνει τα πράγματα στην πατρίδα ευκολότερα», γράφει η γερμανική εφημερίδα Hamburger Abendblatt,σημειώνοντας ότι από την αρχή της δημοσιονομικής κρίσης το 2009 η Ελλάδα έχασε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ.

«Αυτό όμως που αναδύεται πολύ πιο δύσκολο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μεταναστεύουν. Η χώρα βιώνει μια άνευ προηγουμένου αποχώρηση εργατικού δυναμικού. Χάνει τα καλύτερα ταλέντα της. Μια έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος αποδεικνύει το μέγεθος της μαζικής φυγής. Μεταξύ του 2008 και του 2014, περίπου 427.000 Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα – κυρίως επιστήμονες, εξειδικευμένοι εργάτες, μηχανικοί και μάνατζερ υψηλών προσόντων. . Δημοφιλέστερος προορισμός είναι η Γερμανία με σχεδόν 160.000 Ελληνες μετανάστες από την αρχή της κρίσης».

Όπως επισημαίνει η Hamburger Abendblatt: «Η έλλειψη επαγγελματικών ευκαιριών, ο νεποτισμός και οι άσχημες οικονομικές προοπτικές της χώρας ήταν οι βασικές αιτίες για τη μετανάστευση». Μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης μπορεί μεν η ελληνική οικονομία να μεγεθύνεται και πάλι, φέτος κατά πάσα πιθανότητα γύρω στο 2%, αλλά η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη. Όσον αφορά την ανεργία, παρά τη μείωσή της τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται με ποσοστό 21% στη θλιβερή αιχμή του ευρωπαϊκού δόρατος. Στην ηλικιακή ομάδα 15 – 24 ετών μάλιστα, το ποσοστό ανέρχεται στο 43%. Θα χρειαστούν δεκαετίες έως ότου το ΑΕΠ της Ελλάδας φτάσει και πάλι στα επίπεδα πριν από την κρίση».

Φυσικά δεν ξέρουμε κανείς, εαν και υπο ποίους ορους θα συγκροτηθεί ελληνικό κράτος ξανά στη λεηλατημένη πατρίδα Ενα όμως καλώς  γνωρίζουμε.. Πως τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς Κάθαρση απο την ΠροδοΣΙΑ. Ουδείς τους εμπιστεύεται, ούτε οι ξένοι κατακτητές μας..

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

thirteen − 12 =