ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΛΕΕΙ ΤΩΡΑ Η «ΕΥΡΩΠΗ»

ΜΕ ΤΟΣΟ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΛΗΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΙΣΜΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΕΡΑ ! ΑΠΟ ΑΠΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΗ ΡΕΜΟΥΛΑ

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΡΙΕΣ

ΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΜΑΣ !

ΕΛΛΗΝΙΚΟ : «ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΥΜΠΕΦΩΝΗΜΕΝΩΝ» ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΤΣΗ !

Έκθεση – κόλαφο για τα τρία προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο εντοπίζει πολλές αδυναμίες στον χειρισμό  των τριών ελληνικών προγραμμάτων από την ΕΕ στη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης στην ευρωζώνης. 
Μάλιστα, αναφέρει ότι τα 3 Μνημόνια ήταν εν μέρει επιτυχή, καθώς δεν αποκατάσταθηκε η πρόσβαση της Ελλάδας στη χρηματοδότηση μέσω των αγορών. 
Τα προγράμματα «προώθησαν μεταρρυθμίσεις και απέτρεψαν τη χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά η ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτηθεί πλήρως μέσω των αγορών χρηματοοικονομικών αγορών παραμένει πρόκληση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης.
Η έκθεση του Συνεδρίου επικεντρώθηκε στο έργο της Κομισιόν και αναφέρεται ότι τα προγράμματα «απλά βοήθησαν την Ελλάδα να ανακάμψει σε περιορισμένο βαθμό».
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την επάνοδο στην ανάπτυξη, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από ένα τέταρτο και η Ελλάδα δεν επανήλθε σε τροχιά ανάπτυξης το 2012, όπως προβλεπόταν αρχικά.
Σχετικά με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, υπήρξε ευρείας κλίμακας δημοσιονομική εξυγίανση όσον αφορά τις διαρθρωτικές ισορροπίες.
Ωστόσο, λόγω των δυσμενών μακροοικονομικών εξελίξεων και του επιτοκιακού κόστους του υφιστάμενου χρέους, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ εξακολούθησε να αυξάνεται.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τα προγράμματα εξασφάλισαν τη βραχυπρόθεσμη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, δεν κατάφεραν, ωστόσο, να αποτρέψουν τη ραγδαία επιδείνωση των ισολογισμών των τραπεζών, πρωτίστως λόγω των δυσμενών μακροοικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, με συνέπεια να περιοριστεί η ικανότητα των τραπεζών να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία.
Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ, που μαζί με τα κράτη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμμετείχαν στα προγράμματα διάσωσης, δεν αξιολογήθηκε διότι αρνήθηκε να παράσχει στοιχεία, αμφισβητώντας τη δικαιοδοσία του Συνεδρίου να τα ζητήσει.
Πάντως, οι ελεγκτές εντόπισαν «αδυναμία» στο σχεδιασμό των ελληνικών προγραμμάτων.
«Κάποια βασικά μέτρα δεν ήταν απολύτως δικαιολογημένα» αναφέρεται στην έκθεση.
Το Συνέδριο υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο κομμάτι των 45 δισ. ευρώ που διοχετεύθηκαν στο τραπεζικό σύστημα ενδέχεται να μην ανακτηθεί ποτέ.
«Για τα άλλα μέτρα, η Επιτροπή δεν εξέτασε διεξοδικά την ικανότητα εφαρμογής της Ελλάδας στη διαδικασία σχεδιασμού και έτσι δεν προσάρμοσε ανάλογα το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα» αναφέρεται στην έκθεση των ελεγκτών.
Στα μέσα του 2017, η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται εξωτερική χρηματοδοτική στήριξη, γεγονός που σημαίνει ότι τα προηγούμενα προγράμματα δεν μπόρεσαν να αποκαταστήσουν την ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τις αγορές, μεταξύ άλλων και λόγω αδυναμιών σε επίπεδο υλοποίησης, αναφέρει η έκθεση.
ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ η Lamda Development για έξοδο με διεκδίκηση αποζημιώσεων από το Ελληνικό ενώ την ίδια στιγμή έχει εκδώσει εγγυητική 30 εκατ. ευρώ έναντι της πρώτης δόσης του έργου που είναι 300 εκατ. ευρώ όταν υπογραφεί το τελικό κείμενο της σύμβασης.
Για να εκπληρωθούν όλες οι αιρέσεις της σύμβασης, που υπογράφηκε το 2014 και τροποποιήθηκε το 2016 ο χρόνος που παρέχεται είναι έως τα τέλη Ιουνίου του 2018 όπου εκεί θα κριθεί αν το δημόσιο θα ασκήσει τα «δικαιώματά του» και η Lamda τα δικά της.
Φυσικά αποτελεί ένα ερώτημα οι λοιποί επενδυτές του Ελληνικού από προκύπτει ότι συνεχίζουν να παραμένουν στο project ή και να πραγματικά ήταν ποτέ εντός και αν υπάρχουν δεσμευτικά κείμενα.
Η Lamda Development από την τελευταία ανακοίνωσή της είναι σαφές πως ετοιμάζει το έδαφος τον Ιούνιο του 2018 να αποχωρήσει ισχυριζόμενη ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης.
Ποιο είναι όμως το κατ΄ ουσίαν ζήτημα για τη Lamda;
Είναι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου περιοχής που δεν αναφέρεται στη σύμβαση με το δημόσιο ενώ σαφές ότι προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες στην περίπτωση ανεύρεσης αρχαίων.
Στη σύμβαση όμως δεν προβλέπεται τι γίνεται στο μεσοδιάστημα μέχρι να πάρει το έργο στα χέρια της η Lamda.
Πέραν αυτού η Lamda ανάγει σε ζήτημα μεγίστης σημασίας το θέμα του ύψους των κτιρίων ισχυριζόμενη ότι η επένδυση σχεδιάστηκε με βάση το Νόμο που ίσχυε.
Το θέμα όμως είναι ότι ο νόμος δεν άλλαξε και κατά συνέπεια το ερώτημα είναι γιατί η εταιρία δεν έχει προσφύγει κατά της Υπουργικής Απόφασης αφού θεωρεί ότι δεν εφαρμόζεται ο Νόμος.
Υπό αυτά τα δεδομένα το μείζον ερώτημα είναι αν υπάρχει προοπτική για το Ελληνικό ή η δημόσια επιθετική ρητορεία της Lamda έχει ως βάση της την διασφάλιση της εγγυητικής επιστολής και την αναίμακτη εξόδο από το τέλμα, οπου οδηγήθηκε η επένδυση.
 
Ισχυρές πιέσεις στη μετοχή
 
Νέες ισχυρές πιέσεις δέχεται η μετοχή της Lamda Development, καθώς από τα υψηλά των 7,10 ευρώ, υποχωρεί σήμερα κατά 3,35% στα 5,20 ευρώ λόγω καθυστερήσεων στο project του Ελληνικού.
Μάλιστα σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bankingnews.gr η εισηγμένη ψάχνει τις δυνατότητες αναίμακτης εξόδου.
Η μετοχή έχει κόψει τον κινητό μέσο των διακοσίων ημερών και επιταχύνει την πτώση προς τα 5 ευρω περίπου.
Και το ίδιο όμως το ΧΑ δέχεται πιέσεις λόγω μεγάλων καθυστερήσεων σε έργα που θα άλλαζαν το ΑΕΠ της χώρας και θα μείωναν την ανεργία.
 
Νίκος Καρούτζος

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 × 5 =