ΠΟΤΕ ΣΚΑΝΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΜΟΥΡΗ ΤΟΥ ΤΣΑΚΑΦΟΥΣΤΗ..

«ΕΜΦΥΛΗ» ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΥΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ..

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ : Η ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ

ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχουν απομείνει 8,5 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος της Εθνοκάθαρσης στις 20 Αυγούστου του 2018.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι μετά από 8 χρόνια το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα με την λήξη του με τον ESM να αποπληρώνει το εναπομείναν δάνειο του Ταμείου προς την Ελλάδα.
To δάνειο σε παρούσες τιμές ανέρχεται σε 11,4 δισεκ. ο ESM θα το αποπληρώσει και θα αντικατασταθούν π.χ. 10 δισεκ. το Καλοκαίρι του 2018 με επιτόκιο 3,8% με νέα 10 δισεκ. με επιτόκιο 0,89%.
Η Ελλάδα σε ετήσια βάση θα μειώσει τα έξοδα εκ τόκων στον προϋπολογισμό 300 εκατ ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.
Ο EFSF είχε δανείσει την Ελλάδα με επιτόκια 2,5%
Τα ομόλογα GLF 52,9 δισεκ. των διακρατικών δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα έφεραν επιτόκιο 0,65%.
Το ΔΝΤ «εγκαταλείπει» το ελληνικό πρόγραμμα και μαζί και την «βιώσιμη λύση» για το χρέος, δεν θα εκδώσει θετική DSA το 2018.
To ΔΝΤ εμφανίζεται χαλαρό στην 3η αξιολόγηση και χαλαρό και στο ζήτημα του χρέους της Ελλάδος γιατί έχει προσχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του.
Το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά γνωρίζει ότι τελικώς η διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα παραμείνει μόνο στα χαρτιά καθώς οι παρεμβάσεις θα είναι ελάχιστες ενώ εάν υπάρξει νέα πιστωτική γραμμή ECCL….θα μετατεθούν για το τέλος του 2019.
Πάντως είναι εντυπωσιακό πως η ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε την λύση για το χρέος για να επιτύχει μια έωλη έως επικίνδυνη δήθεν πλασματική…καθαρή έξοδο από τα προγράμματα στήριξης.
Θυσιάζει το ουσιώδες για το επικοινωνιακό τρικ…

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΑΥΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΠΟΤΕ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΚΑΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΤΡΩΝΕΣ..

ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΛΟΥΚΩΜΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΜΑΣ, ΤΣΑΚΑΠΟΥΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΡΝΟΣ..

Το 2009 λίγο πριν η χώρα μας μπει στο δρόμο του σύφουνα ΓΑΠ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (κόκκινα) ήταν μόλις στο 4,1%.
Δλδ από τα 200 δις ευρώ που χορηγούσαν οι τράπεζες μέχρι τότε ήταν απολύτως βέβαιο ότι θα λάβουν πίσω το 96%…
Το τελευταίο τρίμηνο του 2010, όντας η χώρα στο 1ο μνημόνιο το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε στο 10,4%, ήτοι αύξηση κατά 150%.
Ενώ το 2011 και στις αρχές του 2012 τα πράγματα έδειχναν να ισορροπούν κοντά στο 15%, ξαφνικά στην αυγή του 2ου Μνημονίου το ποσοστό των κόκκινων δανείων εκτινάχθηκε και πάλι, φθάνοντας στο καταστρεπτικό 24,5%.
Για όσους ασχολούμαστε με την οικονομία και τα πραγματικά νούμερα (δλδ όχι αυτά που πασάρουν στους σανοφάγους της χώρας) ξέραμε ότι αυτό το νούμερο δεν θα μπορέσει να έχει γυρισμό αν δεν γινόταν ένα γενναίο κούρεμα (τύπου Psi) που θα έφθανε μέχρι και το 100% για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών.
Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν καρκίνο στα σπλάχνα του συστήματος και αυτό γιατί πολλαπλασιάζουν τον συστημικό κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος, το οποίο στον καπιταλισμό αποτελεί την ραχοκοκαλιά για την επιβίωση των περισσοτέρων (απόδειξη ότι σήμερα το 94% των εργαζομένων αμείβεται μέσω του τραπεζικού συστήματος) αλλά και τον μοναδικό τρόπο στο κράτος να συγκεντρώνει καθημερινά ζεστό χρήμα.
Τον Οκτώβρη του 2015, μόλις τρεις μήνες μετά το τρίτο μνημόνιο, το γνωστό και ως αριστερό μνημόνιο, τα κόκκινα δάνεια σκαρφάλωσαν στο 35%.
Σήμερα, ευρισκόμενοι μόλις λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9, καθημερινά για κάθε δάνειο που «ρυθμίζετε» και κάθε δάνειο που «κουρεύετε» έχουμε και ένα ήδη ρυθμιζμένο δάνειο που «σκάει».
Οι τράπεζες προσπαθούν να ξεφορτωθούν όπως όπως τα τοξικά δάνεια μέχρι το Φλεβάρη του 2018 που θα αρχίσουν τα stress test και εκεί ελοχεύει ο κίνδυνος να τιναχθεί το παραμύθι στον αέρα και μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές…
Οι τραπεζικοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο τρέχων μήνας είναι ιδιαίτερα «τοξικός». Από την μια πλευρά οι «θεσμοί» που απαιτούν εδώ και τώρα έναρξη των μαζικών πλειστηριασμών και από την άλλη η κυβέρνηση που φανερά πλέον οδεύει για εκλογές. Όμως η «τοξικότητα» δεν οφείλεται μόνον σε αυτήν την περίεργη κατάσταση.
Οι Έλληνες πλέον γυρίζουν την πλάτη στο τραπεζικό σύστημα και ήδη μια παράλληλη αγορά έχει κάνει την εμφάνιση της, εκτός τραπεζικού συστήματος, εκτός πλαστικού χρήματος και εκεί η αξία πολύτιμων λίθων, αντικειμένων μεγάλης αξίας, κινητή και ακίνητη περιουσία αλλάζει χέρια χωρίς το κράτος καν να το μυριστεί…
Τώρα για όσους γνωρίζουν ιστορία ξέρουν ότι η χώρα έχει ζήσει ανάλογες στιγμές… μετά το ΄40 κατά την περίοδο της κατοχής (σσ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ)…

Zaxarias Mytilinios

 

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 × 2 =