ΜΑΣ ΧΡΕΩΚΟΠΟΥΝ ΜΕ ΑΛΛΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΥΦΕΣΙΑΚΟ ΚΑΤΕΝΑΤΣΙΟ

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ

 ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΧΡΕΟΣ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ !

Επανέρχεται η

Με βάση Γερμανικές πηγές «η Γερμανία θα ήθελε να εξετάσει το ελληνικό χρέος τέλος του 2022»…

διάσταση της Χρεωκοπίας στο ελληνικό θρίλερ του αναγκαστικού χρέους και της «Ανάπτυξης».. με βάση τις τελευταίες εξελίξεις… H Ελλάδα θα εμφανίζει μη βιώσιμο χρέος για ακόμη ένα χρόνο όπερ σημαίνει ότι έως το καλοκαίρι του 2018 παλαιές φιλοδοξίες όπως ένταξη σε QE εγκαταλείπονται οριστικά κι έρχεται νέο δάνειο..   

Ούτε το ΔΝΤ, ούτε η ΕΚΤ θα συντάξουν έκθεση βιωσιμότητας οπότε το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά μη βιώσιμο έως τα μέσα του 2018 οπότε και θα εξεταστεί εκ νέου το ελληνικό πρόβλημα, γράφει ο οικονομικός  τύπος.  Ουσιαστικά οι «σύμμαχοι» πήραν  τη σκυτάλη στο κατενάτσιο του ολέθρου από τους οικονομικούς δολοφόνους Μπαρουφάκη, Τσακαπούστη κλπ δείχνοντας αλλη μιά φορά πως η συνταγή είναι ίδια για την ελληνική καταστροφή..  
Και αφού δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δεν πληρούνται οι προυποθέσεις για σύνταξη νέας έκθεσης, οπότε θα παραμείνουν στις προηγούμενες αναλύσεις βιωσιμότητας, π.χ. το ΔΝΤ στην DSA του Φεβρουαρίου 2017.  Το πιθανότερο, το 2018 η Ελλάδα να υποχρεωθεί σε μια νέα ECCL γραμμή μια νέα πιστωτική γραμμή με capital buffer 27,5 δισεκ. ευρώ αλλά διευθέτηση του χρέους μπορεί και να μην υπάρξει.
Με βάση Γερμανικές πηγές «η Γερμανία θα ήθελε να εξετάσει το ελληνικό χρέος τέλος του 2022»….
Το πρώτο ουσιώδες νέο στοιχείο είναι ότι δεν θα υπάρξει νέα έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος DSA το 2017 ούτε από το ΔΝΤ, ούτε από την ΕΚΤ.  Μάλιστα το ΔΝΤ στην συνεδρίαση έως τις 27 Ιουλίου θα εγκρίνει την συμφωνία επί της αρχής για την συμμετοχή του Ταμείου χωρίς νέο δάνειο στο ελληνικό πρόγραμμα με την παραδοχή ότι το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο χαρακτηρισμός εξαιρετικά μη βιώσιμο θα συνοδεύει την Ελλάδα τουλάχιστον έως το Καλοκαίρι του 2018.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα εμφανίζει μη βιώσιμο χρέος για ακόμη ένα χρόνο όπερ σημαίνει ότι έως το καλοκαίρι του 2018 παλαιές φιλοδοξίες όπως ένταξη σε QE εγκαταλείπονται οριστικά.
Έξοδος στις αγορές επικίνδυνο πείραμα…για 3 χρόνια
Εάν βγει η Ελλάδα στις αγορές τον Ιούλιο θα προχωρήσει σε μια ειδική έκδοση θα είναι 3ετούς και όχι 5ετούς διάρκειας και ουσιαστικά θα λειτουργήσει σαν rollover. Η Ελλάδα εάν βγει στις αγορές θα πετύχει επιτόκιο στην 3ετία περίπου 3,6% με 3,8%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην 5ετία η Ελλάδα θα πετύχαινε σε ένα καλό σενάριο επιτόκιο 4,5%.
Τα επιτόκια αυτά πέραν ότι είναι πολύ ακριβά σε σχέση με τα επιτόκια που δανείζει ο ESM την Ελλάδα….δημιουργούν θέμα και στην διαχείριση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Με 4,5% επιτόκια είναι ξεκάθαρο ότι το εξαιρετικά μη βιώσιμο ελληνικό χρέος γίνεται ακόμη χειρότερα… μη βιώσιμο.
Υπάρχει και μια άλλη διάσταση που σίγουρα χρήζει μεγάλης προσοχής.
Η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους και μεταξύ αυτών που ζητάει είναι μείωση επιτοκίων από τον ESM.
Πως η Ελλάδα θα ζητήσει μείωση επιτοκίων από τον ESM – το τελευταίο δάνειο των 86 δισεκ. είχε επιτόκιο 0,89% – και ταυτόχρονα θα πληρώνει στους ιδιώτες επενδυτές επιτόκια 3,6% στην 3ετία ή 3,8% και στην 5ετία στο 4,5%;
Προφανώς και η διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα καταλήξει σε αδιέξοδο.Πιθανόν να μην αναβαθμίσει 1 κλίμακα της Ελλάδα η Standard and Poor’s στις 21 Ιουλίου

Η Standard and Poor’s στις 21 Ιουλίου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά 1 κλίμακα.
Είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι η Standard and Poor’s θα αναβάθμιζε την Ελλάδα από την κλίμακα Β- σε Β.
Όμως αυτή η πιθανότητα έχει μειωθεί σημαντικά και πλέον δεν αποτελεί βασικό σενάριο.

 

 

Share this post