ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΡΗΞΗ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ»

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν: «Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».

 

“Μας βγάζουν από το δίλημμα”…

Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «δεν υπάρχει άλλη πρόταση από αυτή που παρουσιάστηκε στο Eurogroup», αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τις δυσκολίες που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση, να αποδεσμευθεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αν…
δεν εξασφαλιστεί η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση, με εισήγηση του προσωπικού του ΔΝΤ στο Διοικητικό Συμβούλιό του.

Όπως είπε ο αξιωματούχος, “το ελληνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε από κοινοβούλια και κυβερνήσεις υπό αυτή την προϋπόθεση, δεν βλέπω πως το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο θα μπορούσε να υπαναχωρήσει από αυτή τη δέσμευση”. “Βλέπετε”, συνεχίζει, “το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον ένας γερμανικός νόμος”.

Αυτά λέει ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος στον οποίο μεταφέρθηκε τις τελευταίες ώρες ο προβληματισμός που επικρατεί στον ελληνικό δημόσιο διάλογο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η τεχνική αξιολόγηση έχει ουσιαστικά κλείσει και ότι είναι ελάχιστα αυτά που έμειναν και θα τελειώσουν ως τις 15 του μηνός. Για το ρόλο του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι αναμένεται η συμμετοχή του στο πρόγραμμα αλλά χωρίς δάνειο με βάση το μοντέλο του stand-by-arrangement. Aυτό σημαίνει ότι δεν θα εκταμιεύονται χρήματα αν το χρέος δεν κριθεί ότι είναι βιώσιμο. Ο αξιωματούχος εμφανίστηκε απαισιόδοξος (έως κάθετος) για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εκτίμησε ότι δεδομένων των συνθηκών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε δική της Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που θα μπορούσε να ξεκλείδωνε το QE. «Τεχνικά θα μπορούσε, αλλά δεν θα ήταν καλό το ΔΝΤ να λέει ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος και η ΕΚΤ να λέει ότι είναι» σχολίασε προσθέτοντας ότι «αυτό δεν θα έδινε μήνυμα στις αγορές»… Δόση κομμάτι – κομμάτι Ο ίδιος χαρακτήρισε «εντυπωσιακές» τις μεταρρυθμίσεις που έχει νομοθετήσει η ελληνική πλευρά αλλά διευκρίνισε ότι η δόση που θα δοθεί αναμένεται να είναι στην περιοχή των 7 δισ. ευρώ και ότι το ποσό για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (arrears) «μπορεί να σπάσει και στα δύο. Έχει ξαναγίνει» είπε. Για την ανάπτυξη το 1,8% του ΑΕΠ της αναθεωρημένης προς τα κάτω πρόβλεψης από το αρχικό 2,7% που προέβλεπε η Κομισιόν για το 2017 φαίνεται πως κι αυτό είναι πια αβέβαιο. Ωστόσο, «ακόμη και χωρίς χρέος, αν κλείσει η αξιολόγηση το κλίμα θα βελτιωθεί» τόνισε ο αξιωματούχος προσθέτοντας μια νότα αισιοδοξίας.

ΥΓ. Δήμητρα Παπαδοπούλου: Περικοπές, περικοπές, περικοπές, φόροι, φόροι, φόροι για τους Έλληνες πολίτες κι’ αυτοί κλέψιμο, κλέψιμο, κλέψιμο συνεχίζουν ανενόχλητοι!!Ρε σεις σκατόψυχοι έχετε καταλάβει ότι ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ούτε ψωμί να φάει και προσπαθεί να ζήσει οικογένεια με 400 ευρώ το μήνα – αν έχει βρει δουλειά – και να πληρώνει και χαράτσια. Το φαντάζεστε αυτό ή του συστήνετε να φάει παντεσπάνι???

Share this post