ΚΑΙ ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΚΡΙΣΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΖΗΤΙΑΝΕΥΕΙ..  Από την πλευρά τους οι δανειστές παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Ο Σόιμπλε τα ρίχνει στο ΔΝΤ λέγοντας πώς δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχία ελληνικού προγράμματος με ανάπτυξη 1%. Είναι σύνηθες το σκηνικό αυτό και κανείς θα έλεγε σε πλήρη συνεννόηση έτσι ώστε όταν βρίσκεται η κατάσταση λίγο πριν μία απόφαση να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα και να καλούν την κυβέρνηση να συνεχίσει τις… μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανία είναι βέβαιο πώς δεν θέλει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους τώρα, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, το ΔΝΤ απειλεί με αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα και η κυβέρνηση ζητά εδώ και τώρα λύση, καθώς το παραμύθι αυτό δείχνει να συνεχίζεται και το Μέγαρο Μαξίμου πλέον δεν μπορεί να διαχειριστεί τις συνεχείς ήττες.

 

 

ΤΟ ΓΚΡΕΞΙΤ ΤΩΡΑ …ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΙΝΕΤΑΙ !

«Η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές δεν κατάφερε έως τώρα να κερδίσει μια «καθαρή λύση», με αποτέλεσμα τώρα να αλλάζει τακτική». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ντόπιοι Αλητ με τις PUSTARES  της Αθήνας προς τους «συμμάχους» δανειστές και κατακτητές μας.

Η απάντηση ήρθε αμέσως περοφρονητική δια στόματος Γερουν,   «υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα»… Τώρα τίθεται το εξής ερώτημα : Πόσο ειλικρινής μπορεί να  είναι η νέα αυτή «αλλαγή τακτικής» εν όψει των γερμανικών εκλογών ; Διότι όντως προφασίζονται ρήξη Γκρέξιτ, όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ που ακολουθεί, αλλά για ποιό σκοπό..  Διότι το καλοκαίρι του 2015  μάθαμε ό,τι οι τούμπες δεν φέρνουν παρά ζημιά οικονομική, όχι κάποιο άλλο αποτέλεσμα… Απλώς τότε με το καταστροφικό «κατενάτσιο» του Μπαρουφάκη προκάλεσαν όσο  μεγαλύτερη ζημιά μπορούσαν  σε ό,τι  απέμενε  απο ελληνική οικονομία και το παρέτειναν μέχρι τα κάπιταλ κοντρόλ και τ νέα μέτρα «οικονομικού στραγγαλισμού» τα έλεγαν, μέχρι να βγάλει ο ήλιος κέρατα ..  Τέτοιες εντολές φαίνεται θα παίρνουν από την Τουρκία ή και από Ισραήλ, ενώ τα σύνορα μας παραμένουν ανοιχτά με την Α-παιδεία στον αστερισμό του εξισλαμισμού για να τελειώσουν τους Ελληνες στην Ελλάδα μιά ώρα αρχύτερα..

ΠΑΛΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ !

Σε επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 22ας Μαϊου ο κ. Ντάισελμπλουμ, εκτελών χρέη υπ. Οικονομικών της Ολλανδίας, επισημαίνει πως «τα προαπαιτούμενα για την καταβολή του επόμενου πακέτου δόσεων εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες». Όπως σημειώνει, αφού πρώτα τα υλοποιήσει η Ελλάδα τότε θα συνταχθεί νέα έκθεση προόδου (Compliance Report) από την Κομισιόν η οποία θα οδηγήσει – μαζί με άλλες ενέργειες – στο επόμενο πακέτο δόσεων. Η αναφορά αυτή του κ. Ντάισελμπλουμ έρχεται μετά το τελευταίο Eurogroup, όπου η Ελλάδα φέρεται να αρνήθηκε να συναινέσει στη συμβιβαστική φόρμουλα που βρήκαν Βερολίνο και ΔΝΤ με την οποία το χρέος έμενε έξω απ’ το θέμα της αξιολόγησης. Καταδεικνύει την αύξηση της πίεσης των δανειστών προς την Ελλάδα και έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημόσια παρότρυνση του Επιτρόπου Μοσκοβισί προς την ελληνική πλευρά «να αναλάβει και αυτή τις ευθύνες της» και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα «πριν φθάσουμε να μιλήσουμε για διευθέτηση του χρέους».

Αντί να σκύψει το κεφάλι, η ελληνική πλευρά σε συνέπεια με τον εαυτό της δημιουργεί πλέον κλίμα ρήξης με τους δανειστές, ξυπνώντας μνήμες από το καλοκαίρι του 2015, γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες.. Πολλά θα κριθούν από το Euroworking Group στις 8 Ιουνίου. Πάντως ήδη στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και βουλευτές με δηλώσεις τους άφησαν υπόνοιες για ρήξη με τους πιστωτές, ενώ ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημιούλης έβαλε στο κάδρο και την αντιπολίτευση, μιλώντας για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Την ίδια στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο, επιθυμούν παρεμβάσεις από Γερμανία και Γαλλία, ενώ τονίζουν πως στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πάρει καθαρή λύση για το χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, τότε το ζήτημα θα πρέπει να πάει στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες πολιτική λύση.

ΤΟ ΓΚΡΕΞΙΤ ΤΩΡΑ …ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΙΝΕΤΑΙ !

Οι κινήσεις αυτές, πάντως, μόνο προβληματισμό προκαλούν στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική κοινωνία, αφού ξυπνούν μνήμες από το καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα έφτασε μια ανάσα από τη χρεοκοπία.

Στα τηλέφωνα ο πρωθυπουργός -Ψάχνει στήριξη
Ο Αλέξης Τσίπρας, βλέποντας πως το αποτέλεσμα του επόμενου Eurogroup δεν αναμένεται να είναι το επιθυμητό για την κυβέρνηση, έχει ξεκινήσει κινήσεις προκειμένου να βρει στήριξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να δοθεί πολιτική λύση. Ωστόσο παρά τα 20λεπτα τηλεφωνήματα σε Ντόναλντ Τουσκ, Ανγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, δεν φάνηκε να έλαβε κάποιο ελπιδοφόρο μήνυμα, γεγονός που πυκνώνει τα μαύρα σύννεφα πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και έτσι χάνεται η όποια αισιοδοξία ότι η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί.

Στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης και ενόψει του διαφαινόμενου αδιεξόδου στο Eurogroup του Ιουνίου για το θέμα του χρέους, πέφτουν ξαφνικά στο τραπέζι σενάρια ρήξης με τους δανειστές.

Σκηνικό 2015 δημιουργούν κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές
Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους δημιουργούν κλίμα 2015. Με έμμεσες αλλά σαφείς απειλές μιλούν για ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών από την Ελλάδα προς τους δανειστές, αν οι τελευταίοι δεν δώσουν στην κυβέρνηση ελάφρυνση του χρέους. Με τις προχθεσινές του δηλώσεις, σε ξένους συντάκτες, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απέκλεισε ξεκάθαρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έδωσε την αφορμή στα γερμανικά Μέσα να ξεκινήσουν τα σενάρια, με πρώτη την Bild.

Δραγασάκης: Η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθούσε να αποκρούσει τα ξένα δημοσιεύματα για στάση πληρωμών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έριξε λάδι στη φωτιά, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για σκλήρυνση στάσης της Ελλάδας. Σε ομιλία του στο 5ο Ελληνικό Φόρουμ για τις Εξαγωγές, ο κ. Δραγασάκης αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου τόνισε ότι «θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον».

Ο κ. Δραγασάκης άσκησε, επίσης, κριτική στις θέσεις που εκφράζουν ορισμένοι από τους δανειστές και τις χαρακτήρισε «λανθασμένες» και «μυωπικές». Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «από κάθε άποψη είναι αναγκαίο, αλλά και εφικτό, το Eurogroup της 15ης Ιουνίου να κάνει έστω και την ύστατη ώρα ό,τι δεν έκανε στα προηγούμενα, χωρίς καμιά ουσιαστική δικαιολογία και χωρίς καμία ευθύνη της χώρας, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και με το παραπάνω».

Ξυδάκης: Να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ρήξης
Σε σκληρή γραμμή ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος ζήτησε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο ρήξης με του δανειστές, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαψεύδουν το δημοσίευμα της Bild ότι η Αθήνα μπορεί να μη δεχθεί τη δόση της αξιολόγησης αν δεν υπάρξουν αποφάσεις για το χρέος.

«Αν έχεις κάνει όλα αυτά που σού ζητούν οι δανειστές, τα οποία είναι πολύ επώδυνα και πολύ δυσάρεστα και υφεσιογόνα, εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης.

Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ρήξη… υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια κινήσεων και είναι πάρα πολύ νωρίς. Θα πρέπει να απαιτήσουμε τουλάχιστον, κι αυτό δεν είναι θέμα μόνο της κυβέρνησης είναι όλου του ελληνικού λαού, να σέβονται το πλαίσιο μίας συμφωνίας».

Παπανάτσιου: Δεν θα γίνει δεκτή καμία πρόταση με κενά για τη συμμετοχή του ΔΝΤ
Μιλώντας στη Βουλή το απόγευμα της Τρίτης, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έστειλε νέο μήνυμα ενόψει Eurogroup: «Η διαπραγματευτική μας θέση είναι πάρα πολύ ισχυρή. Όλα αυτά που ψηφίσαμε τα έχουμε θέσει στους εταίρους μας, και όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά και το σύνολο των ξένων μέσων ενημέρωσης, στηρίζουν το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα της Ελλάδας να βρεθεί λύση και να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Νομίζω ότι έχουμε κάνει ότι οφείλαμε να κάνουμε, τώρα πρέπει να κάνει η άλλη πλευρά τη δική της οφειλή. Δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία πρόταση που θα αφήνει κενά για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», είπε η υφυπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε ακόμη: «Έχουμε στόχο την καθαρή λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Από εκεί και πέρα κι εγώ θα ήθελα να ακούσω και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αύριο – παρόλο που δεν είναι θέμα συζήτησης – να μας πουν τι θέλουν. Θέλουν να λυθεί το ζήτημα του χρέους; Όλοι μαζί να πάμε με μια κοινή απόφαση σε τελευταία ανάλυση».

Αγεφύρωτο το χάσμα Ευρωπαίων και ΔΝΤ
Και ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση αφού δεν κατάφερε να πείσει διαπραγματευτικά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της ρήξης στο άλλο στρατόπεδο, αυτό των δανειστών, οι εξελίξεις μόνο ευχάριστες δεν είναι για την ελληνική πλευρά.  Λίγες ημέρες πριν το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και όλα δείχνουν ότι το χάσμα Ευρωπαίων και ΔΝΤ είναι αγεφύρωτο. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΔΝΤ με φόντο το ελληνικό πρόγραμμα, σε ομιλία του από το Βερολίνο.

«Στην παρούσα φάση μαλώνουμε με το ΔΝΤ για το ποια είναι η σωστή εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να δεχτεί πάνω από 1% για τα επόμενα 40 χρόνια», επισήμανε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ. Εσπευσε δε να συμπληρώσει σαρκαστικά: «Ετσι εξηγείται άλλωστε και το ότι όλα τα προγράμματα ήταν μάταια».
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θα συναντηθεί την Τετάρτη στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με το ελληνικό ζήτημα να κυριαρχεί.

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ Η «ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ» ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΤΗΣ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΣΕ ΖΟΜΠΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post