ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

ΠΩΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΙΣΛΑΜΟΚΑΝΙΒΑΛΟ ΚΡΑΤΟΣ

Ξεκίνησε η τέταρτη φάση της επιχείρισης «Οργή του Ευφράτη», της κουρδοαραβικής δηλαδή εκστρατείας για την απελευθέρωση της πόλης Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Την ίδια΄ωρα προαναγγέλεται τουρκικη εισβολή.. Κάπου 7.000 Τούρκοι στρατιώτες μαζί με FSA και τον ιδιωτικό στρατό SADAT μπαίνουν στην Συρία από τρία σημεία – Mετωπική με ΗΠΑ να επέλεξε ο Ερντυ ο «Σουλτάνος» ;

Ολόγυρα από τη Ράκα μαίνονται μάχες. Οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία Κούρδων, Αράβων και Ασσυρίων, προελαύνουν προς την κατεχόμενη πόλη από όλες τις πλευρές.

Η απελευθέρωση της Ράκα είναι μεγάλης συμβολικής σημασίας, διότι η πόλη λειτούργησε ως η ντε φάκτο πρωτεύουσα των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).Πληροφορίες. Κούρδοι και Αμερικανοί «υπολογίζουν» την έναρξη της κυρίως μάχης για τη Ράκα στις αρχές καλοκαιριού. Πριν ξεκινήσει η επίθεση στην ίδια τη Ράκα η πολιορκία πρέπει να «σφίξει»..

Σε ένα νέο βίντεο(στο τέλος) που έδωσε στη δημοσιότητα το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, βλέπουμε από τις θέσεις των Κούρδων μαχητών τον βομβαρδισμό ενός χωριού μέσα στο οποίο είναι οχυρωμένοι τζιχαντιστές. Στα πλήγματα συμμετέχουν και αεροσκάφη του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε «εκστρατεία εξόντωσης» των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο αριθμός των ξένων μαχητών που επιστρέφουν στις χώρες τους, όπως δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Αυτή η «εκστρατεία εξόντωσης» σημαίνει κυρίως ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού στο εξής «περικυκλώνουν» τις θέσεις του Ισλαμικού Κράτους πριν επιτεθούν, προκειμένου οι τζιχαντιστές να μην μπορούν να διαφύγουν και ανασυνταχθούν αλλού, εξήγησε ο υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αργά χθες στο Πεντάγωνο.

«Εν ολίγοις, πρόθεσή μας είναι ότι οι ξένοι μαχητές να μην διαφεύγουν» ή τουλάχιστον ο αριθμός αυτών που καταφέρνουν να διαφεύγουν να «είναι πολύ μειωμένος», δήλωσε ο Μάτις. «Οι ξένοι μαχητές συνιστούν στρατηγική απειλή, αν επιστρέψουν στην Τυνησία, στην Κουάλα Λουμπούρ, στο Παρίσι, στο Ντιτρόιτ ή αλλού».

Η απόφαση αυτή της περικύκλωσης πριν από την επίθεση είναι μία από τις δύο πρωτοβουλίες που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά το σχέδιο επιτάχυνσης της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους, που του κατατέθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου από το Πεντάγωνο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με τον Μάτις, η άλλη απόφαση του προέδρου Τραμπ ήταν να αναθέσει τη λήψη περισσότερων αποφάσεων στους στρατιωτικούς διοικητές των επιχειρήσεων.

Το ΙΚ έχει χάσει το 55% του εδάφους που κατείχε στο Ιράκ και στη Συρία, ενώ τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι απελευθερώθηκαν από τον ζυγό της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Share this post