ΗΠΑ : «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΙΣ ΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣΚΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Αυτοσυγκράτηση και ανθρώπινο πρόσωπο των …ΗΠΑ αποπνέει ο νέος ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλλερσον.. Σχεδόν εξίσου ανθρώπινος με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέϊ Λαβρωφ Ισως είναι η πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια που συμβαίνει αυτό στην Αμερικάνικη Εξωτερική πολιτική.. Μεγάλο το κοντράστ με την προηγούμενη φρουρά… Η Κίλλαρυ, ο Τζ. Σόρος με τους υποστηρικτές του στην Ευρώπη παραμένουν έξαλοι στις τοποθετήσεις τους παρότι δεν φαίνονται πλέον ικανοί να ανατρέψουν τον «κακό» Ντ. Τράμπ..

ΡΕΞ ΤΙΛΛΕΡΣΟΝ : τι σημαίνει το «America First» για την εξωτερική πολιτική μας

Ο ΥΠΕΞ  των ΗΠΑ υποστήριξε ότι οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής είχαν «ξεφύγει λίγο εκτός ισορροπίας» τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εστίασαν υπερβολικά στην προώθηση οικονομικής δράσης και εμπορίου με αναδυόμενες οικονομίες.
«Αυτές αποτελούν πραγματικά σημαντικές σχέσεις για μας, και ιδιαίτερα σημαντικές συμμαχίες, αλλά χρειάζεται να τις εξισορροπήσουμε πάλι» τόνισε ο Tillerson, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει να δίνει έμφαση σε προβληματισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ορισμένες από τις συναλλαγές της με άλλα κράτη, τονίζοντας ότι ενώ οι αμερικανικές αξίες παραμένουν σταθερές, οι πολιτικές της χώρας μπορούν να προσαρμοστούν.
«Εάν θέσουμε υπερβολικά τον όρο ότι οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να υιοθετήσουν την αξία αυτή που έχουμε στην μακραίωνη ιστορία μας, θα δημιουργήσει πραγματικά εμπόδια στην ικανότητά μας να προωθήσουμε τα εθνικά συμφέροντά μας στην ασφάλεια και την οικονομία» υποστήριξε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο οποίος έδωσε μια περίληψη των αμερικανικών προτεραιοτήτων παγκόσμια, περιλαμβάνοντας την Ανατολική Ασία, τη Ρωσία, την Αφρική και το Δυτικό Ημισφαίριο, παραλείποντας την Ευρώπη.
Στην σχεδόν 40λεπτη αναφορά του, ωστόσο, ο Τίλερσον δεν αναφέρθηκε στην αναδίπλωση των ΗΠΑ με περικοπή του 28% του προϋπολογισμού στους τομείς αμερικανικής διπλωματίας και εξωτερικής βοήθειας, το οποίο θα περιορίσει τη χρηματοδότηση στα Ηνωμένα Έθνη, στην κλιματική αλλαγή και στα προγράμματα πολιτιστικών αλλαγών (που επιβάλονται με την πανσκατοποίηση).

Εξάλλου, σήμερα  φαίνεται να  κατεβαίνουν οι τόνοι με την Κορέα.. «Προετοιμάζουμε πρόσθετες κυρώσεις εάν αποδειχθεί ότι οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας απαιτούν πρόσθετες κυρώσεις», εξηγεί ο Τίλλερσον.. Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την κατάσταση μεταξύ των δύο πλευρών ως «εξαιρετικά περίπλοκη», ζητώντας αυτοσυγκράτηση..

Share this post