ΜΑΣ ΔΕΝΟΥΝ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ ΣΕ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ !

Επίσης σήμερα υπογράφτηκε αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας και όλα δείχνουν ότι έρχεται ανακήρυξη ΑΟΖ. Κορίτσια, ατενίζοντας το στόλο έρχεται το Τελος Ελλάδας. Ισως και οι προφητείες του Παϊσιου

ΠΡΙΝ ΤΑ ΤΑΝΚΕΡ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΣΤΟΛΟΣ !

Έπεσαν οι υπογραφές Ιταλίας- Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ως αναφέρει κοινή ανακοινωση, μετατρέποντας και την Κρήτη σε ενεργειακό κόμβο και όχι μόνο.
Ο αγωγός που θα ξεκινά από το Ισραήλ θα πηγαίνει Κύπρο και θα καταλήγει μέσω Κρήτης και Ελλάδας από την Ιταλία στην Ευρώπη υιοθετείται ως η απόλυτα ενδεδειγμένη λύση για το ενεργειακό.
Ο East Med ως μεγάλη διακρατική συμφωνία όχι μόνο έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, αλλά θα είναι έτοιμος και σε χρόνο ρεκόρ.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΤΕΜΑΧΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΜΕ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΔΕΜΕΝΗ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ..  ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ  ΤΟ ΙΔΙΟ.

Όλοι οι παίκτες αυτού του ενεργειακού παιγνιδιού που αλλάζει τα δεδομένα της Ελλάδας και ταυτόχρονα της Κύπρου, είναι προφανές ότι ενισχύουν και την υπόθεση της Ελληνικής ΑΟΖ , επισημαίνει ο γεωπολιτικός αναλυτής Νίκος Λυγερός.
 
Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ επενδύει πάρα πολύ στις σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ έχουν παραδοσιακούς δεσμούς, οι οποίοι διαταράχθηκαν επί Μπάρακ Ομπάμα, ενώ οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Κάιρο μπαίνουν σε τροχιά επανασύνδεσης μετά τη ρήξη μεταξύ Ομπάμα και στρατηγού Σίσι.
 
Ο Ν. Τραμπ έχει λοιπόν μια διαφορετική προσέγγιση στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και αυτό έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, και με την αξιοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή. Μην ξεχνάμε πώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλλερσον προέρχεται από τον πετρελαϊκό κολοσσό ExxonMobil (ήταν κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας), ο οποίος δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο «οικόπεδο 10».
 
 
Είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί θέλουν να δημιουργήσουν ένα στρατηγικής σημασίας άξονα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου που θα τον έχουν υπό τον «έλεγχο» τους. Ξέρουν πώς ο αγωγός East Med θα ενώσει ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή και μπορούν να «χτυπήσουν» τη Ρωσία που έχει σχεδόν το μονοπώλιο στην προμήθεια του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
 
Θα πρέπει επίσης να αντιληφθούμε πώς για τον ίδιο λόγο οι Αμερικανοί θέλουν να επιλυθεί όπως όπως και το Κυπριακό, προκειμένου να μην υπάρχει η έγερση ζητημάτων από την πλευρά της Τουρκίας, που χρησιμοποιεί τους Τουρκοκύπριους για να προβάλει αξιώσεις όσον αφορά στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο άλλος αγωγός φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας που προτείνει το Ισραήλ για τη Δυτικη συμμαχία μάλλον δεν θα λειτουργήσει γιατί αλλιώς διαλύεται η συμμαχία Ερντογκάν με Πούτιν που στηρίζεται στον αγωγό με ρωσικό φυσικό αέριο μεσω Τουρκίας στην Ευρώπη..
 
Τα παιχνίδια που παίζονται είναι τεραστίων διαστάσεων και τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει. Σίγουρα, το γεγονός ότι οι υπουργοί Ενέργειας από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία υπέγραψαν Κοινή την Διακήρυξη αναγνωρίζοντας το έργο του αγωγού East Med ως «στρατηγική προτεραιότητα για την εξαγωγή προς την Ευρώπη μέρους των υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου» είναι μία πολύ σοβαρή εξέλιξη, η οποία ισως να αποτελέσει θετικό βήμα, ίσως «δέσιμο» υποδούλωσης

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five × two =