ΤΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΟΙ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΤΗΣ «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ» ΣΤΙΣ ΜΠΑΝΚΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΕΣ ΔΝΤ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ !

Ένας ολόκληρος κλάδος υπό κατάρρευση. Η πλειονότητα των ΜΜΕ που ευεργετήθηκαν από την…κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη με την είσοδο στο Χρηματιστήριο και την άντληση 632 εκατ. ευρώ είναι σήμερα σε οριακή κατάσταση πτώχευσης. Μόνο οι συνολικές υποχρεώσεις των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών ΜΜΕ (ΔΟΛ, Πήγασος, Καθημερινή, Mega) ανέρχονται σε 750 εκατ. ευρώ. Τραγική είναι η κατάσταση και στην ιδιωτική τηλεόραση Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών παραδέχθηκαν πως οι σωρευτικές ζημίες των μελών της ΕΙΤΗΣΕΕ υπερέβησαν τα 500 εκατ. ευρώ την περίοδο 2008 – 2013.

ΑμεσοΔημοκρατικά νέα : ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ Έβγαλε πόρισμα ο Σύριζα για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Βρήκε ότι έγιναν παραβάσεις των κανονισμών και παρανομίες, αλλά όλα αυτά είναι θέματα πολιτικής (επομένως δεν πάνε να δικασθούν αυτοί που τα έκαναν, χαχαχα!) Βέβαια, ξέχασαν το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις έχουν δικαίωμα να ξοδεύουν χρήματα που είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό και μόνο. Δεν έχουν δικαίωμα να «χαρίζουν ή βουτάνε» χρήματα των τραπεζών και μετά να βάζουν τους φορολογούμενους να δανείζονται από τους διεθνείς τοκογλύφους για να τις ανακεφαλαιοποιήσουν. Αν είχαμε Δημοκρατία #αληθινή-άμεση σίγουρα τα δάνεια αυτά θα αποφάσιζε η Ηλιαία (=το δικαστήριο των δικαστών όπου όμως τις αποφάσεις τις παίρνουν οι ένορκοι κληρωτοί πολίτες), να εξοφληθούν με χρήματα των υπεύθυνων πολιτικών και τραπ. υπαλλήλων από την κατάσχεση των περιουσιών τους...

Πριν από 15 ημέρες παρουσιάσαμε τα στοιχεία για τα λουκέτα στα ΜΜΕ την περίοδο των Μνημονίων. Σήμερα δημοσιεύουμε τα στοιχεία για τα δάνεια, τις υποχρεώσεις, τις ζημίες και την απώλεια θέσεων εργασίας το διάστημα 2010 – 2015. Το βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής είναι η κάθετη πτώση της διαφήμισης, που είχε αποτέλεσμα το κλείσιμο ΜΜΕ ή τη μη πληρωμή των δανειακών δόσεων. Η απώλεια των διαφημιστικών εσόδων δεν οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση της κατανάλωσης αλλά και στο σκάσιμο της «φούσκας» στη διαφήμιση. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες πτώχευσαν και οι μέτοχοί τους εξαφανίστηκαν, αφήνοντας τεράστια «φέσια» στα ΜΜΕ. Το πρόβλημα, όμως, εστιάζεται στη χορήγηση των δανείων από τις τράπεζες, που χρηματοδότησαν αφειδώς τα ΜΜΕ χωρίς να ελέγχουν τα σαθρά οικονομικά τους στοιχεία ή για το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούσαν, όπως στην τηλεόραση, όπου δεν υπήρχαν άδειες.

Στη διαδρομή χάθηκαν κανάλια, όπως το Alter, μεγάλοι εκδοτικοί οργανισμοί, όπως η Χ.Κ. Τεγόπουλος, και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως η ΙΜΑΚΟ και οι Εκδόσεις Λυμπέρη. Οι τέσσερις μεγάλοι όμιλοι που έχουν απομείνει, ΔΟΛ, Πήγασος, Καθημερινή και Mega, εμφανίζουν συνολικές υποχρεώσεις 750 εκατ. ευρώ σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. Ο συνολικός δανεισμός τους ανέρχεται σε 561 εκατ. ευρώ και μόνο η Καθημερινή είναι εκτός κινδύνου, εξυπηρετώντας τα δάνειά της. Οι υποχρεώσεις των Ομίλων ανέρχονται σε 234 εκατ. ευρώ για τον ΔΟΛ, 207 εκατ. ευρώ για τον Πήγασο, 177 εκατ. ευρώ για την Τηλέτυπος και 132 εκατ. ευρώ για την Καθημερινή. Το σύνολο του δανεισμού των ομίλων το 2015 για τον ΔΟΛ είναι στα 173 εκατ. ευρώ, για τον Πήγασο στα 163 εκατ. ευρώ, για την Καθημερινή στα 109 εκατ. ευρώ και για το Mega στα 116 εκατ. ευρώ στο εννιάμηνο του 2015.

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν στα ταμεία των ΜΜΕ από το Χρηματιστήριο. Ο ΔΟΛ από την είσοδό του στο ΧΑΑ (50 εκατ. ευρώ) και την αύξηση κεφαλαίου (184 εκατ. ευρώ) έλαβε συνολικά 234 εκατ. ευρώ, ενώ η Χ.Κ. Τεγόπουλος («Ελευθεροτυπία») άντλησε συνολικά 107 εκατ. ευρώ, χωρίς στη συνέχεια να καταφέρει να επιβιώσει. Η Καθημερινή ΑΕ συγκέντρωσε 72 εκατ. ευρώ, ο Πήγασος 61 εκατ. ευρώ και μικρότερα ποσά το Mega.

Εφιαλτική είναι η κατάσταση για τους εργαζομένους

Το 2009, λίγο πριν μπει η χώρα στο Μνημόνιο, υπήρχαν στους εισηγμένους ομίλους συνολικά 8.110 εργαζόμενοι και το 2015, μετά τα αλλεπάλληλα λουκέτα, περιορίστηκαν σε 2.571.
Στην τηλεόραση οι ζημιογόνες χρήσεις είναι καθεστώς από το 2010 και μετά, με κάποιες εξαιρέσεις, όπως αυτή του ΑΝΤ1 το 2012 και του ΣΚΑΪ το 2013 και το 2014. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι η μείωση του κύκλου εργασιών. Το 2010 το Mega έμπαινε στο Μνημόνιο με τζίρο 112 εκατ. ευρώ και το 2014, πριν ξεκινήσει η κατάρρευση, έκλεισε στα 77 εκατ. ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα, χωρίς πρόγραμμα, έκλεισε το 2016 με κύκλο εργασιών 38 εκατ. ευρώ. Σταθερή πορεία μετά την πτώση είχε ο Alpha με έσοδα στα 57 εκατ. ευρώ το 2014, το Star κινήθηκε στα 42 εκατ. ευρώ και ο ΣΚΑΪ στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση είχε ο ΑΝΤ1 στα 73 εκατ. ευρώ…

typologies.gr (του ίδιου Κουρή που εκφράζει την Απόγνωση ανοιχτά)

ΣΗΜ. Θυμίζουμε ό,τι σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι Αλήτ νταβάδες με τα καριόλια, τους πολιτικούς κλπ αυλικούς τους «ψειρίζουν» τους πιό αδύναμους με πρώτους τους συνταξιούχους από τα καζάνια  της Κόλασης..

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one + 6 =