ΠΛΑΝΗΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΜΑΖΙ !

putin-trump

Πολλοί πιστεύουν ότι μόλις ο Ν.Τραμπ αναλάβει πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπάρξει άμεσα συνάντηση των δύο αντρών που άλλωστε δεν κρύβουν ό ένας για τον άλλο τον αμοιβαίο σεβασμό τους.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ  ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΕΥΡΩΠΗ ΩΣ  ΤΩΡΑ !

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ο πρώτος ηγέτης που συνεχάρει τον Ντόναλντ Τραμπ με τηλεγράφημά του για τη νίκη του και την ανάδειξή του ως ο 45ου πρόεδρου των ΗΠΑ. Δήλωσε ό,τι τώρα ελπίζει σε σύντομη αποκατάσταση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων. Περίπου ίδια λέει και ο νέος πρόεδρος της Αμερικής.

«Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα για κοινή προσπάθεια αποκατάστασης των ρωσοαμερικανικών σχέσεων από την κρίση την οποία περνούν, καθώς και για αντιμετώπιση σημαντικών διεθνών ζητημάτων, αναζητώντας απαντήσεις στις προκλήσεις που θέτει η ανάγκη για παγκόσμια ασφάλεια», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Στη συνεδρίαση της ρωσικής Δούμας επικράτησαν πανηγυρισμοί όταν ο πρόεδρος του σώματος ανακοίνωσε την ήττα της Χίλαρι Κλίντον.

ΑΝΕΥ ΣΗΜΑΣΙΑΣ  ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΠΑΔΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

antidraseis-se-trump

«Συνάδελφοι πριν από τρια λεπτά η Χίλαρι Κλίντον παραδέχθηκε την ήττα της στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ» ανακοίνωσε ο Βιάτσεσλαβ Νικόνοφ με τους Ρώσους βουλευτές να χειροκροτούν και να πανηγυρίζουν στο άκουσμα της θετικής ια τον πλανήτη και την παγκόσμια οικονομία είδηση

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού άταμείου και στενός φίλος του Β.Πούτιν εκτιμ ότι «η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα μειώσει τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις».

«Μια αμερικανική εξωτερική πολιτική με λιγότερες αντιπαραθέσεις θα προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για το κοινό (ρωσο-αμερικανικό) εμπόριο και τις επενδύσεις», ανέφερε ο Ντμίτριεφ.

Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα ανακάμψουν γρήγορα, «όπως συνέβη και μετά την ψήφο του Brexit».

Τα ρωσικά ΜΜΕ που παρακολουθούσαν την εκλογική διαδικασία όλο το βράδυ εστίασαν στο γεγονός πως τα αντίστοιχα αμερικανικά ΜΜΕ μέχρι την τελευταία στιγμή προσεύχονταν καταφανώς για να βγει η Χ.Κλίντον πρόεδρος ακόμα και όταν ήταν σαφές (φαινότανε αλλά κι τα δικά μας ελληνικά ΜΜΕ προσποιούνταν ότι δεν το έβλεπαν) ότι ο Ν.Τραμπ θα κέρδιζε τις κρίσιμες πολιτείες. Εκείνη η ΕΡΤ, η κυβερνητική ήταν για κράξιμο.. Μόνο που δεν  έκλαιγαν με τ’ αποτελέσματα..  Ισως κάτι ξέρουν, ίσως πάλι όχι..

Συνέχεια έλεγαν  τα ίδια με τα ΜΜΕ των ΗΠΑ : «Τι πρέπει να γίνει στην τάδε Πολιτεία για να κερδίσει η Χίλαρι; Πώς μπορεί να αλλάξει η ροή των πραγμάτων σε τρεις ακόμα για να έρθει πρώτη η Χίλαρι;».

Από το Κρεμλίνο πριν  υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση  εκφράζεται ικανοποίηση από την «παταγώδη αποτυχία» μιας εκστρατείας από την πλευρά της Κλίντον η οποία στηριζόνταν στην ρωσοφοβία

Εξάλλου, στο στρατόπεδο των «χαμένων» εντάχθηκαν  οικειοθελώς οι ηγεσίες των  μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών..  Προβληματισμένη εμφανίστηκε η γερμανική κυβέρνηση από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Το ίδιο και στη  Γαλλία,  η  «κατοχική» μπορούμε να λέμε κι εκεί διακυβέρνηση του  Ολαντρέου  φοβάται τον «φασισμό» στον όνομα της  Μαρίν Λεπέν.

«Είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις» παραδέχθηκε στη Handelsblatt ο Γιούργκεν Χαρντ, συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τις διατλαντικές σχέσεις. «Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έχει ελάχιστους συμβούλους με τους οποίους τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να έχουν επαφές και όλο το στενό του περιβάλλον αποτελείται από ανθρώπους που δεν προέρχονται από τον πολιτικό χώρο».  Στο Βερολίνο μπορούν να κάνουν τις δύσκολες, όμως οι επιλογές τους στον τομέα των εξωτερικών και της Αμυνας παραμένουν περιορισμένες.. Δεν  είναι  τυχαίο που μιλάμε για «Αμερικανευρώπη».

Ομως  για μας, τι σημαίνει για την Ελλάδα και την Κύπρο το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών;  Ο επιφανέστερος  από τους ανταποκριτές μας στην Ουάσινγκτων λέει Τίποτα! Δεν χρειάζεται να ωραιοποιούμε την κατάσταση, ούτε να προσπαθούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο, λέει ο Μιχάλης Ιγνατίου. Διότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, οι θέσεις ή οι μη θέσεις του κάθε υποψήφιου είναι δημόσιες. Την απάντηση λοιπόν στο ερώτημα μπορούμε να την «κλείσουμε» σε μία λέξη: Τίποτα.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δείχνει μία τάση να συμπαθεί τους αυταρχικούς ηγέτες, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχίζει ο ανταποκριτής με τον οποίο -όπως είπε- θα προχωρήσει και σε συνεργασία. Αυταρχικός ηγέτης είναι και ο Ερντογάν, με τον οποίο όμως δεν δέχθηκε να συναντηθεί τον Σεπτέμβριο, στην έδρα του ΟΗΕ. Προτίμησε να συναντήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ΜπένζαμινΝετανιάχου και τον στρατηγό Σίσι, στον οποίο φαίνεται να είπε ότι θα βασίσει την πολιτική του αναφορικά με τη Μεσόγειο στο Κάιρο και τα Ιεροσόλυμα. Η θέση αυτή θεωρείται «θετική» για την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά ουδείς μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε ένα «αλλοπρόσαλλο  άνθρωπο».

Η εκλογή του κ. Τραμπ, αναμένεται ότι θα ανατρέψει πολλές εκ των πολιτικών της Αμερικής, που θεωρούνταν «αδιαπραγμάτευτες» και αφορούν την εξωτερική και την αμυντική της πολιτική. Εάν οι ανατροπές αυτές ωφελήσουν την Ελλάδα και την Κύπρο είναι άγνωστο. Στο Βερολίνο όμως σήμερα μιλούσαν  για «κινδύνους» από την νέα κατάσταση στην  Ουάσινγκτων.

Ο κατάλογος των κίνδυνων είναι μακρύς. Ένα βασικό σημείο είναι η συνεργασία – με μια πιθανή κυβέρνηση Τραμπ – και βασικούς οργανισμούς όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι τώρα και παρά τις διαφωνίες οι Αμερικανοί στάθηκαν στον πλευρό των Ευρωπαίων όταν επρόκειτο να επιβάλουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας παρά τη θέληση των υπό ανάπτυξη χωρών. Θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική; Υπάρχει εμπιστοσύνη στον Τραμπ για την οικονομική διάσωση της Ελλάδας; Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διακατέχεται από αμφιβολίες.

Αμφιβολίες πάντως  δεν  είχε η  Χίλαρυ ως υπουργός  των εξωτερικών οταν δήλωνε συχνά πυκνά » η Ελλάδα πάει καλά»…

Aς θυμηθούμε αντιθέτως, τι έχει δηλώσει κατά καιρούς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ για το θέμα του ελληνικού χρέους.

«Εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε τη Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα. Ή ακόμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία. Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση», είχε πει ο μεγιστάνας σε συνέντευξή του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως αυτήν την Κυριακή, ανακοίνωσε το Βερολίνο.

 

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

13 − 5 =