ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΣΧΙΣΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ Σ’ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

PAPAS CHANIA SYNODOS

Εδώ έχουμε φωτογραφική κριτική της Συνόδου στο Κολυμπάρι, από τα Σφύριζα της «ενημέρωσης».. Γενικά μιλώντας δεν πέτυχαν να τους διαλύσουν παντελώς αυτή τη φορά, παρότι από το πολύ «τρολάρισμα» φανήκαν αρκετοί ρασοφόροι να παραμιλούν ατενίζοντας πότε τον ουρανό και πότε τη γή.

ΣΥΓΧΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΑΝΗΚΟΜΕΝ ΣΤΗ ΔΥΣΗ» ΤΟΥ ΠΑΚΗ…

Τη λήξη της Συνόδου κήρυξε ο Πρόεδρός της, Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ο οποίος μίλησε για “κεφαλαιώδους σημασίας” γεγονός ενώ είπε ότι “όλοι μαζί εγράψαμεν ιστορίαν”.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους συντέλεσαν στην πραγματοποίηση της Συνόδου με ξεχωριστή αναφορά στην Εκκλησία της Κρήτης, στην ΟΑΚ αλλά και σε όλους τους κρητικούς που έδειξαν τη φιλοξενία τους.

Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στους απουσιάσαντες και χωρίς να τους κατονομάσει είπε ότι «είχομεν και απουσίας αδικαιολογήτους».  Αλλο τίποτα σχετικό δεν είπε για το θέμα, αλλά τον είχε προλάβει ο κατοχικός πρόεδρος Προκόπης στην έναρξη της λέγοντας το ιστορικό εκείνο «η Ορθοδοξία ανήκει στη Δύση»…

ΤΙ ΘΑ ‘ΚΑΝΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΥΡΑ «ΛΕΛΟΥΔΑ» ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΡΑΣ ?

PAPADES SYNODOS

Παρά το νατοϊκό άρωμα της Συνόδου, που έδιωξε μακρυά τους Ρώσους, επισήμως  δεν συζητήθηκαν η ομοφυλοφιλία ούτε τα ποσοστά τα γυναικεία στην Ιεραρχία.. Ισως τελικά το κέντρο της Ορθδοξίας να μετακομίζει όντως στην Κριμαία, εκεί όπου ακόμη υπάρχουν ρωμιοί που αντιστέκονται, όπως το θέλουν οι Ρώσοι..

Αρκετοί είναι αυτοί που τονίζουν ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος δεν ήταν αρκετά τολμηρή σε ό,τι αφορά τα θέματα που συζήτησε. Οι 10 Πατριάρχες και οι περίπου 300 κληρικοί που συμμετείχαν, αντί να συζητήσουν θέματα σύγχρονα που απασχολούν την κοινωνία και την καθημερινότητα τον 21ο αιώνα, προτίμησαν να στραφούν στο παρελθόν.  Δεν υιοθέτησαν δηλαδή ευθέως την αμερικανοεβραϊκη προπαγάνδα της Νέας Τάξης για τα ζητήματα της γυναίκας, βλέπε και των ομοφυλοφίλων..

«Επρόκειτο για έναν αναμηρυκασμό παλαιότερων και γνωστών θεμάτων, δεν τόλμησαν»,  είναι η κριτική από τα «αριστερά»… Ανάμεσα στα θέματα της Συνόδου, ήταν η αποστολή της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο, η ορθόδοξη διασπορά, το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματά του, η νηστεία.

Εξω από την ιστορική Σύνοδο έμειναν τα ποσοστά συμμετοχής των φύλων, κατά τα αμερικανικά πρότυπα, που είχαν  συζητηθεί σε παλαιότερες προπαρασκευαστικές συναντήσεις των ιεραρχών· αυτό της «γυναίκας στην ιεροσύνη και της χειροτονίας διακονισσών». Γενικώς η γυναικεία παρουσία στη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο ήταν σχεδόν μηδενική. Εξαίρεση η δημοσιογράφος που είχε ρόλο συντονιστή στις απογευματινές ενημερώσεις Τύπου.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ Π

Ο ΠΡΕΖΙΝΤΕΝΤ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΥΠΗΡΞΕ Ο ΦΑΝΕΡΟΣ ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΣΚΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΙΕΡΗΣ ΠΛΗΝ ΦΙΛΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ..

Αλλα ανήσυχα πνεύματα αναρωτιούνταν αν σε αυτή την ιστορική Σύνοδο υπήρξε επαρκής εκπροσώπηση της νεολαίας της Ορθοδοξίας. Και αυτό διότι από μια πρώτη ματιά στις αντιπροσωπείες προκύπτει ότι μεγάλο μέρος τους ήταν ηλικίας άνω των 50 ετών. Τέτοια «ντροπή» για Ιερά Σύνοδο που ‘χε να γίνει από το σχίσμα του 1053, καταλαβαίνετε το ιστορικό των στιγμών… Πάντως ουδείς Ιεράρχης διανοήθηκε να εκφράσει κάποια συμπαράσταση για τη γενοκτονία των Ελλήνων με πείνα που εντείνεται, ούτε για τον εξισλαμισμό μας. Δεν ακούστηκε κάποια παρατήρηση, ή «λόγος παρηγορίας».

Αρνητικά σχολιάστηκε ωστόσο το γεγονός ότι δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο οι επικεφαλής των Εκκλησιών και όχι οι εκατοντάδες ιεράρχες, μέλη των αντιπροσωπειών. Η Ιερά Σύνοδος πρόφτασε κι έστειλε το τελευταίο ίσως «μήνυμα ενότητας στα 300 εκατομμύρια των ορθοδόξων»…

Γενικώς, δεν πέτυχαν να τους διαλύσουν παντελώς αυτή τη φορά, παρότι από το πολύ «τρολάρισμα» φανήκαν αρκετοί ρασοφόροι να παραμιλούν ατενίζοντας πότε τον ουρανό και πότε τη γή.. Προκλήθηκε δηλαδή μεγάλη συγχιση, κυρίως από τη ρωσική απουσία στην ελληνική ορθοδοδοξία, η οποία με τους πιστούς και τους όποιους έντιμους παπάδες της τηρεί στάση αναμονής, όπως όλος ο λαός μας.

Αναμένεται, λένε οι πληροφορίες μας, τώρα κοντά να μεθοδέψουν και νέο γύρο εκκλησιαστικού στριπ-τηζ, πάντα στην Κρήτη που ορέγονται να αφελληνίσουν/αφοπλίσουν οι «τούρκοι» νταβαδες με τους «συμμάχους»  και το Ισραήλ..

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eight + four =