ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΦΑΚΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

londino allah

Eνώ οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις έδειχναν μια αμφίρροπη μάχη μεταξύ αυτών που θέλουν να αποχωρήσουν από την ΕΕ και αυτών που θέλουν η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ….η δημοσκόπηση σοκ της εταιρείας Opinium Poll προβλέπει ότι το 52% των Βρετανών επιθυμεί την απομάκρυνση της Βρετανίας από την ΕΕ το γνωστό Brexit έναντι μόλις 33% που θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ. Η δημοσκόπηση, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Express δείχνει μια καθαρή υπεροχή του στρατόπεδου του Brexit με 19 ολόκληρες μονάδες. Μια διαφορά που εμφανίζεται για πρώτη φορά τόσο μεγάλη αν και το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται στο 15%. Από τους βρετανούς που στηρίζουν το Brexit, το 39% θα έβλεπε θετικά μια νέα συνεργασία Ελεύθερου Εμπορίου της Βρετανίας με την ΕΕ, παρόμοια με αυτή που έχει η Βρετανία με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.

ΤΟ BREXIT ΝΙΚΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΕΥΡΩΠΗ

3 ΣΤΟΥΣ 4 ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ GREXIT

Στις 23 Ιουνίου του 2016 σε 10 ημέρες περίπου πραγματοποιείται το σημαντικότερο δημοψήφισμα για την ΕΕ, καθώς οι βρετανοί αποφασίζουν μάλλον να μην παραμείνουν στην ευρωφάκα. Ισως μετά απο μια τέτοια εξέλιξη επιτραπει και το GREXIT, αν δεν καταστεί αναπόφευκτο..

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*  

Μουτζώνουν την ΕΕ με χέρια και με πόδια οι λαοί της Ευρώπης, όπως δείχνει μια δημοσκοπική έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου Πιου (Pew), η οποία διενεργήθηκε σε 10.500 πολίτες κρατών της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης σε δέκα χώρες από τις αρχές Απριλίου ως τα μέσα Μαΐου του 2016. Οι δημοσκοπήσεις, το έχουμε γράψει πολλές φορές, δεν αποτυπώνουν τίποτα περισσότερο από μια στιγμιαία εικόνα, και τααποτελέσματα τους μπορεί να αλλάξουν άρδην. Αυτή η εικόνα πάντως της σημερινής ΕΕ παρουσιάζει ομολογουμένως μεγάλο ενδιαφέρον.

Τη χειρότερη γνώμη για την ΕΕ την έχουν -ποιος άλλος-;- οι Έλληνες. Το 71% του δείγματος που χρησιμοποίησε η Πιού έχει πλέον αρνητική άποψη για την ΕΕ και μόνο το 27% του ελληνικού λαού συνεχίζει να έχει θετική. Με άλλα λόγια, οι τρεις στου τέσσερις Έλληνες έχουν επιτέλους αρνητική εικόνα για την ΕΕ.

brexit

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στην εκστρατεία του Brexit καταδεικνύουν….την αγανάκτηση των βρετανών απέναντι στην ΕΕ με την οποία προτιμούν να έχουν διμερείς εμπορικές σχέσεις παρά να εξαρτώνται οικονομικά από τι Βρυξέλες. Πάντως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ο D. Cameron προειδοποιεί ότι αν βγει τελικώς το Brexit θα σηματοδοτήσει μια χαμένη 10ετία για την Βρετανία….  Oσοι στηρίζουν το Brexit έχουν καλύτερη επικοινωνιακή στρατηγική. Αναφέρουν τι θετικά θα συμβούν… Ενώ οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ απλά κατηγορούν το Brexit ότι θα φέρει καταστροφή…σε μια χώρα την Βρετανία που έχει άλλο νόμισμα από την ΕΕ, στερλίνα έναντι ευρώ.

Χρειάστηκε μια τόσο μακροχρόνια κρίση, η οποία συνεχίζεται ακόμη, και μια βαθύτατα χυδαία και προσβλητική συμπεριφορά των Γερμανών του Τέταρτου Ράιχ που οικοδομείται με βάση το ευρώ για να αρχίσουν να καταλαβαίνουν οι Έλληνες πως μας αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι. Το ενθαρρυντικό είναι πάντως ότι σε όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου -και αναφερόμαστε στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία και, φυσικά, στην Ελλάδα- σημειώνεται ραγδαίακατάρρευση της δημοφηλίας της ΕΕ., Αυτό είναι ταυτόχρονα παρήγορο φαινόμενο, που, αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει αναπόδραστα στη διάλυση της ΕΕ, έστω και αν αυτή επέλθει από τη Δεξιά τωνμεγάλων χωρών της Ευρώπης και τα αντίστοιχα τμήματα των αστικών τάξεων που βρίσκονται πίσω τους. Εξαιρετικά ενθαρρυντικό είναι επιπροσθέτως το γεγονός ότι δεύτερη μετά την Ελλάδα στιςαρνητικές γνώμες κατά της ΕΕ είναι απροσδόκητα η Γαλλία, χώρα ιδιαίτερα ωφελημένη από τηνεύνοια που επιδεικνύουν οι Γερμανοί απέναντι της.

Από το 69% όπου βρίσκονταν το έτος 2004 οι θετικές απόψεις για την ΕΕ, τώρα έχουνκαταβαραθρωθεί στο …38%! Ούτε λίγο ούτε πολύ έχασαν 31 εκατοστιαίες μονάδες, πέφτοντας σχεδόν στο μισό. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, ακόμη μεγαλύτερη είναι η κατάρρευση τηςδημοτικότητας της ΕΕ στην Ισπανία, στην κοινωνία της οποίας είναι ευδιάκριτες οι δεξιές τάσεις. Το έτος 2008, πριν δηλαδή η χώρα αυτή περιδινηθεί σε κρίση, θετική άποψη για την ΕΕ σε προηγούμενηδημοσκόπηση του αμερικάνικου Ινστιτούτου Ερευνών Πίου είχε εκφράσει το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 80%. Ακόμη και στην Ισπανία όμως κατέρρευσαν τα πάντα. Εκείνο το 80% των Ισπανών έχασε ολόκληρες …33(!) εκατοστιαίες μονάδες από τότε και μέσα σε οκτώ χρόνια καταποντίστηκε στο47%. Ξεπέρασε δηλαδή προς τα κάτω το 50%. Αιτία αυτής της εξέλιξης είναι προφανώς και ο δεξιόςπρωθυπουργός Ραχόι στη συνέχεια ακολούθησαν καθαρά μνημονιακές πολιτικές.

Οι Έλληνες πρωτοστατούν και στην καταγγελία της οικονομικής διαχείρισης της κρίσης εκ μέρους της ΕΕ, με ποσοστό αρνητικών απόψεων που φτάνει στο …92%!!! Είκοσι πέντε ολόκληρες σχεδόνμονάδες πίσω από τη χώρα μας βρίσκεται η-δεύτερη- Ιταλία, με το πολύ υψηλό ποσοστό απόρριψηςτων χειρισμών της ΕΕ στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης του 68%. Αναμενόμενο ίσως το ποσοστό αυτό, θα πει κανείς, σε μια χώρα όπου το δεξιό κόμμα Φόρτσα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το επίσης δεξιό κόμμα της Λίγκας του Βορρά, μαζί με το κίνημα των Ιταλών ‘’αγανακτισμένων’’ του Μπέπε Γκρίλο έχουν ως κεντρικό σύνθημα το …’’Έξω η Ιταλία από το Ευρώ!’’, που δεν τολμά πλέον να ξεστομίσει κανένας κυριολεκτικά υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα.

Τρίτη είναι η Γαλλία στο ίδιο περίπου ύψος, με τις αρνητικές κρίσεις να φτάνουν στο 66%, και τέταρτη η Ισπανία με ποσοστό 65%. Ακόμη και στην Ολλανδία, οι αρνητικές απόψεις για τους χειρισμούς στην οικονομία της ΕΕ με 49%υπερτερούν των θετικών που είναι στο 42% -και μην ξεχνάμε ότι ο οικονομικής υπεύθυνος τηςΕυρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι Ολλανδός! Μόνο στη Γερμανία, από τα κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ και συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα, η οποία είναι και η μόνη χώρα που κερδίζει από τη χρήση του ευρώ, οι πολίτες βλέπουν θετικά σε ποσοστό 47% και αρνητικά σε ποσοστό38% την οικονομική διαχείριση της κρίσης. Ακόμη πιο σφοδροί επικριτές της ΕΕ είναι όλοι λαοί της Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού, Αρνητική άποψη έχει το… 94% (!!!) των Ελλήνων, το 88%των Σουηδών, το 77% των Ιταλών, το 75% των Ισπανών, το 70% των Γάλλων και των Βρετανών. Όσον αφορά δε το στόχο της ‘’όλο και στενότερης ένωσης’’, η απορριπτική διάθεση είναι κυριολεκτικά σαρωτική! Μόνο το ...19% (!) συμφωνεί ότι πρέπει να μεταβιβαστούν περισσότερεςεξουσίες στις Βρυξέλλες. Αντίθετα, το 42% ζητεί επιστροφή εξουσιών στα κράτη – μέλη και το 27%αρκείται με το υφιστάμενο καθεστώς.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 × 4 =