ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΚΩ ΚΙ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

 

κως

«Η διοίκηση του Δήμου ΑΡΝΕΙΤΑΙ να συναινέσει στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης (Relocation Camp) στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου – 1090 και σε κανένα άλλο μέρος του ήδη βεβαρημένου Δήμου μας, θεωρώντας ότι λόγω έλλειψης σαφούς και ευρέως σχεδιασμού δεν διασφαλίζονται ανθρωπιστικές προδιαγραφές για τους πρόσφυγες και τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή καθημερινότητα των κατοίκων και των επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής».

 

 

ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ  ΣΑΝΘΕΛ

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΙ ΣΕ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ, ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΔΩ..

Σκηνές «πολέμου» έχουμε αυτή την ώρα στην Κω, έξω από το στρατόπεδο όπου γίνονται από χτες οι εργασίες για την δημιουργία του εποικιστικού κέντρου hotspot, στην περιοχή του Πυλίου. Οπως λέει ο Δήμος και οι Ελληνες κάτοικοι :

«.. Η διαχρονική αφερεγγυότητα του κράτους δημιουργεί περαιτέρω έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών και της διοίκησης προς την πολιτεία, ιδίως εξαιτίας του τρόπου που τέθηκε το ζήτημα δύο φορές τους τελευταίους μήνες
 
Οι εξελίξεις στο προσφυγικό (κλείσιμο βόρειων συνόρων, αδυναμία επαναπροώθησης ) σε συνδυασμό με την έλλειψη κρατικού σχεδιασμού για την υποδοχή και φιλοξενία εγκλωβισμένων, καθιστούν πιθανό το ενδεχόμενο όχι μόνο ραγδαίας αύξησης των φιλοξενουμένων προσφύγων και πάνω από το όριο των 4.000 αλλά ακόμα και μόνιμης εγκατάστασης τους εκεί…»

Ούγγρος ΥΠΕΞ: Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει χρειάζεται ζώνη άμυνας σε Βουλγαρία και FYROM

kws odofrAGMA

 

 

Εν τω μεταξύ σε ασφυκτικό κλοιό θα βρεθεί η Ελλάδα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να ενισχυσει  τα σύνορα με την αποστολή στρατού, στα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα, προκειμένου να ανακόψουν της προσφυγικές ροές και ειδικότερα προς τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπως αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times.  Η ίδια η Μέρκελ αποφάνθηκε ό,τι τα ελληνικά σύνορα χρειάζονται προστασία.. λέγοντας ότι «η  προστασία των συνόρων της ΕΕ δεν εξελίσσεται καλά». Ετσι ερμηνεύεται απο τον ξένο τύπο, όπου η Ελλάδα εμφανίζεται ως χώρα αμέσως υπό διάλυση..

Η Μέρκελ, η οποία άνοιξε πέρυσι το καλοκαίρι τα σύνορα της χώρας της για να υποδεχθεί τους Σύρους που διαφεύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο, δέχεται αυξανόμενη πίεση να περιορίσει την εισροή μεταναστών, καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν πέρυσι στη Γερμανία.

 

 Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της Κω, κ. Γιώργος Κυρίτσης, με ανακοίνωσή του πήρε θέση για τα επεισόδια, χαρακτηρίζοντας «απρόκλητη» την επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ εναντίον των πολιτών.

Οι κάτοικοι έφτασαν νωρίς το πρωί, έξω από το στρατόπεδο και άρχισε η αντιπαράθεση με τους άντρες του στρατού αλλά και της αστυνομίας. Στην συνέχεια η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, με τους συγκεντρωμένους να κλείνουν τον δρόμο με βράχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την άρνησή της να συναινέσει στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, εξέφρασε η διοίκηση του Δήμου Δέλτα, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω εντάσεων και με τη συμμετοχή χιλιάδων λένε κόσμου. «Όχι»  στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης στο Δήμο Δέλτα, ήταν το αποτέλεσμα..


Εντονότατη είναι η παρουσία των στρατιωτών στο νησί, γεγονός που εξοργίζει πιο πολύ τους κατοίκους, οι οποίοι ανέφεραν οι ίδιοι οι στρατιώτες στα τοπικά μέσα, ότι με σχετική διαταγή έχουν παραδώσει τα κινητά τους τηλέφωνα.

Το μεσημέρι οι συμπλοκές των κατοίκων με τους άντρες των ΜΑΤ, προκάλεσαν πανικό στην περιοχή με μικρές φωτιές να έχουν ξεσπάσει κατά τόπους. 


Ένας εργολάβος συνελήφθη για παρακώληση της αστυνομίας, επειδή δήθεν εμποδιζε τη διέλευση στο στρατόπεδο.

«Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Δημάρχου Ευθ. Φωτόπουλου με τους τοπικούς φορείς και τα αρμόδια υπουργεία, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των δημοτικών και τοπικών συμβούλων της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να εκτιμηθούν α) τα δεδομένα που προέκυψαν από τις συναντήσεις και τις πρωτοβουλίες του Δημάρχου και β) η στάση της τοπικής κοινωνίας. Κατά τη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι:
1. Ως Δήμος που περιλαμβάνει τοπικές κοινότητες με προσφυγικές καταβολές προσεγγίζουμε το θέμα με ευαισθησία, ΟΜΩΣ την ίδια ευαισθησία οφείλουμε να επιδείξουμε ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ έναντι της κοινωνίας του Δήμου μας.
2. Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε προχειρότητες και πολιτικές που εγκυμονούν κινδύνους τόσο για τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους του Δήμου μας, ο πληθυσμός του οποίου απαρτίζεται ήδη από ποικίλες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (π.χ. Ρομά, παλιννοστούντες), με ιδιαιτερότητες που δε λαμβάνονται υπόψη.
3. Ο χώρος του στρατοπέδου 1090 είναι ακατάλληλος για τη φιλοξενία προσφύγων καθώς:
I. Βρίσκεται σε ήδη βεβαρημένη περιοχή και γειτνιάζει με κατοικίες ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, ενώ άπτεται των ορίων κατοικημένων περιοχών των Διαβατών και του Παλαιοκάστρου
II. Δεν διασφαλίζεται η φύλαξη και η ασφάλειά του, όπως και η τάξη και η ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, πολύ περισσότερο που υπάρχει έλλειψη ανάλογης δύναμης όπως προκύπτει και από επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προς τους αρμόδιους υπουργούς με την οποία ζητούν άμεση ενίσχυση με 150 άνδρες
III. Το γεγονός ότι στην περιοχή μας αναπτύσσονται υπερπληθυσμοί κουνουπιών, οι οποίοι είναι οι πλέον κατάλληλοι φορείς μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων
IV. Είναι πλήρως εγκαταλελειμμένος
V. Δεν διαθέτει στοιχειώδεις υποδομές όπως ρεύμα, ύδρευση και αποχέτευση
4. Το ακαθόριστο και το εύρος του πληθυσμού που πρόκειται να φιλοξενηθεί, δημιουργεί εύλογη ανασφάλεια καθώς το όριο των 4.000 που τίθεται ισοδυναμεί με μια κωμόπολη!
5. Θα μπορούσαμε να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί εφόσον υπάρχει διάχυση σε περισσότερους Δήμους, σύμφωνα με την πρόταση της ΠΕΔ και της ΠΚΜ, και φυσικά σωστή υλοποίηση σε κατάλληλο χώρο
6. Η διαχρονική αφερεγγυότητα του κράτους δημιουργεί περαιτέρω έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών και της διοίκησης προς την πολιτεία, ιδίως εξαιτίας του τρόπου που τέθηκε το ζήτημα δύο φορές τους τελευταίους μήνες
7. Οι εξελίξεις στο προσφυγικό (κλείσιμο συνόρων, αδυναμία επαναπροώθησης) σε συνδυασμό με την έλλειψη κρατικού σχεδιασμού για την υποδοχή και φιλοξενία εγκλωβισμένων, καθιστούν πιθανό το ενδεχόμενο όχι μόνο ραγδαίας αύξησης των φιλοξενουμένων προσφύγων και πάνω από το όριο των 4.000 αλλά ακόμα και μόνιμης εγκατάστασης τους εκεί.
8. Πρόκειται για μία ανεξήγητη επιλογή μιας και υπάρχουν εναλλακτικές πρόσφορες να υπηρετήσουν τον εθνικό σκοπό, όπως π.χ. η χρήση των στρατιωτικών θερέτρων αξιωματικών που ανήκουν στο ΥΠΕΘΑ.
9. Οφείλουμε να μην αποδεχθούμε πλέον τετελεσμένα στην επικράτεια του Δήμου μας, πολύ περισσότερο για ένα θέμα που εκ φύσεως απαιτεί ευρεία κοινωνική συναίνεση.
Μετά από τις παραπάνω ενέργειες και εκτιμώντας το θέμα από όλες τις πλευρές, η διοίκηση του Δήμου ΑΡΝΕΙΤΑΙ να συναινέσει στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης (Relocation Camp) στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου – 1090 και σε κανένα άλλο μέρος του ήδη βεβαρημένου Δήμου μας, θεωρώντας ότι λόγω έλλειψης σαφούς και ευρέως σχεδιασμού δεν διασφαλίζονται ανθρωπιστικές προδιαγραφές για τους πρόσφυγες και τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή καθημερινότητα των κατοίκων και των επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής.
Καλούμε, τέλος, τα αρμόδια υπουργεία να αποφασίσουν εκ νέου για τη χωροθέτηση του κέντρου μετεγκατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη την αυτοδιοίκηση και την εύλογη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας του Δήμου μας».

 

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × 4 =