ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ «ΞΑΦΝΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ !

agrotes

Τετάρτη 13 Γενάρη: Καταλήψεις καταστημάτων ΟΓΑ από αγρότες

«ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ» !

«Ετοιμοπόλεμοι» δηλώνουν οι αγρότες της για υπεράσπιση κοινωνικής ασφάλισης και κατά της νέας φορολογικής «αφαίμαξής» τους.

Επί ποδός βρίσκονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε όλη την Ελλάδα που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό αλλά και για φορολογικά μέτρα που θα πλήξουν τον κλάδο τους.

Οι προσκείμενοι στην Πρωτοβουλία Αγροτών, η οποία αριθμεί 62 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα της Τρίτης την τελική συγκέντρωσή τους στη Βέροια του νομού Ημαθίας, προκειμένου να επικυρωθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες.«Περιμένουμε ακόμα να οριστεί η συνάντηση που έχουμε ζητήσει, είτε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ή με τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, ή ακόμα και με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, προκειμένου να συζητήσουμε ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο» επανέλαβε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας και μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, Τάσος Χαλκίδης.

Στην ανοιχτή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, θα οριστικοποιηθεί η μορφή κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιήσουν τα μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων. «Δεν βλέπω να καθόμαστε για πολύ ακόμα στα σπίτια μας και η έξοδός μας στους δρόμους μοιάζει μονόδρομος για ακόμη μία φορά», ανέφερε ο επικεφαλής της Επιτροπής, Χρήστος Γκόντιας. Στη συνάντηση που θα γίνει «θα δοθεί λόγος σε καθέναν από τους συμμετέχοντες και μεταξύ των προτάσεων που θα πέσουν στο τραπέζι θα επιλεγούν εκείνες που θα τυγχάνουν της μεγαλύτερης αποδοχής», προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι σε κοινή γραμμή με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων βρίσκονται οι: Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Πανελλήνια Ένωση Παράκτιων Αλιευτικών Σκαφών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, Σύλλογοι Νέων Αγροτών, Επιτροπές Αγώνα (συνεταιριστές), η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και ανεξάρτητοι σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

Στη «συσπείρωση και καλύτερη οργάνωσή τους» στοχεύουν οι συναντήσεις σε Γιαννιτσά Πέλλας -σήμερα στις 18:00- και στην Χαλκιδική -αύριο στις 20:00- όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποιΠαναγιώτης Ανδρικόπουλος και Γιώργος Τσακίρογλου. Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρικόπουλος υποστήριξε ότι στη σημερινή συνάντηση θα οριστεί εκπρόσωπος των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, ενώ θα συζητηθεί το ενδεχόμενο σύμπλευσής τους με κάποια από τις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί.

Για δυναμικές κινητοποιήσεις, προετοιμάζονται οι αγρότες της Χαλκιδικής το επόμενο διάστημα. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από Τριγλιά, Πορταριά, Άγιο Μαμά Κασσάνδρας, Σήμαντρα, Καλύβες καιΦλογητά, ύστερα από τη συνάντηση που είχαν με τη βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, δήλωσαν ότι στην αυριανή σύσκεψή τους θα οριστικοποιηθεί η μορφή των κινητοποιήσεών τους, ενώ θα ξεκαθαρίσει εάν θα συμπαραταχθούν με κάποια από τις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στον κλάδο.
Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα, να υπογραμμίζει στο ΑΜΠΕ: «Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα οριστικοποιηθεί ο ακριβής τρόπος που θα δράσουμε, όπως επίσης και θα επικυρωθούν τα σημεία που θα βγάλουμε τα τρακτέρ μας». Όπως ανέφερε, στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας έχουν παραταχθεί περισσότερα από 600 τρακτέρ, και «πηγαίνουν και περισσότερα», ενώ την προσεχή Παρασκευή θα «έχουν βγει και οι συνάδελφοι σε Λάρισα-μεταξύ άλλων Πλατύκαμπο, Τύρναβο, Φάρσαλα και Αγιά- Τρίκαλα και Μαγνησία». Μεταξύ άλλων, ο Ρ. Μαρούδας τόνισε ότι η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που προέκυψε το 2014, αριθμεί περισσότερους από 150 αγροτικούς συλλόγους και ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα, «από τον βόρειο Έβρο μέχρι και την Κρήτη».

Το νέο Ασφαλιστικό σηματοδοτεί το τέλος του πρωτογενή τομέα, της αγροτικής παραγωγής

Δ. ΚΟΔΕΛΑΣ
Ξαφνικός θάνατος ονομαζόταν στο ποδόσφαιρο το πρώτο γκολ που θα έμπαινε στην παράταση ενός αγώνα και με το οποίο τελείωνε το ματς και νικήτρια ομάδα ανακηρυσσόταν εκείνη που σκόραρε. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό των αγροτών θυμίζουν τον «ξαφνικό θάνατο», δηλαδή το τελειωτικό, μοιραίο και οριστικό τέλος του αγροτικού κόσμου και της παραγωγικής Ελλάδας.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ  ΕΠΙΘΕΣΗ  ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

katrougalos

Για την παραπάνω διαπίστωση φαίνεται να αδιαφορεί ή να την αγνοεί η κυβέρνηση και ο υπ. Εργασίας κ. Κατρούγκαλος ο οποίος με εξοργιστικό τρόπο αναφερόταν, πριν από λίγες μέρες, στην Κρατική Τηλεόραση στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση με τις φράσεις: «δικαιοσύνη», «ισονομία», «προστασία χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων», «πρώτη φορά που εμείς στείλαμε κείμενο». Δείτε παρακάτω για τι ψέμα μιλάμε και για τι έγκλημα/επίθεση ενάντια στον αγροτικό κόσμο και στην παραγωγή της χώρας!

Τι αλλάζει

Καταρχήν, οι βασικές αλλαγές όσον αφορά στο πεδίο της ασφάλισης των αγροτών συνοψίζονται στο ότι:

  • α) το κράτος αποσύρεται από οποιαδήποτε χρηματοδοτική στήριξη παρείχε,
  • β) ο ΟΓΑ ενοποιείται με τα άλλα Ταμεία,
  • γ) οι ασφαλιστικές εισφορές σταματούν να καταβάλλονται ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία και μετατρέπονται σε φόρο επί του εισοδήματος για την κύρια σύνταξη και για την περίθαλψη.

Οι αλλαγές στις εισφορές περιγράφονται, συνοπτικά, στον Πίνακα 1.

Από τον καθένα πάνω από τις δυνατότητές του…

Ας δούμε όμως για ποιά «δικαιοσύνη», «ισονομία» και «προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων» μιλά ο υπουργός.

Για το μισό 2015 και για το 2016 η πρόταση Τσίπρα-Κατρούγκαλου οδηγεί σε αυξήσεις των εισφορών για κύρια σύνταξη κατά 43%, τη στιγμή που ήδη οι μισοί ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές! Έτσι, η ετήσια εισφορά για την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αυξάνεται από 753 σε 903 ευρώ και για την ανώτερη (7η) από 1.635 σε 2.100 ευρώ!

Εκεί που τα πράγματα αποκτούν μια διαστροφική τροπή είναι στο τι θα γίνει με τις εισφορές από το 2017 και μετά, οπότε η ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται ως ποσοστό επί του αγροτικού εισοδήματος και η οποία θα φτάσει να αντιστοιχεί στο 27% του φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους (20% για την κύρια σύνταξη και 6,95% για την περίθαλψη). Μάλιστα, για να μην ξεγελαστούν οι πιο φτωχοί αγρότες, ορίζεται ως κατώτατη εισφορά περίπου τα 1.500 ευρώ.

Αν σε αυτά συνυπολογιστεί η αύξηση της φορολογίας, όπως αυτή έχει συμφωνηθεί στο 3ο Μνημόνιο (από 13% σε 26% από το πρώτο ευρώ, αύξηση προκαταβολής φόρου από 55% σε 100%) τότε μιλάμε για μια πρωτοφανή, ληστρική φορολογία που θα υπερβαίνει το 50% του εισοδήματος των αγροτών!

Τα παραπάνω στοιχεία κουρελιάζουν όσα ισχυρίζεται ή αποκρύβει η κυβερνητική προπαγάνδα. Η επιβαλλόμενη αφαίμαξη αποτελεί ένα σχέδιο μαζικής φτωχοποίησης του αγροτικού κόσμου και εξαθλίωσης μεγάλου μέρους του.

Η περίφημη «ισονομία» και «δικαιοσύνη» σημαίνουν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ότι ο πολύ φτωχός αγρότης με εισόδημα έως 5.000 ευρώ στέλνεται στο πυρ το εξώτερο, αφού το κράτος μπορεί να του πάρει από φόρο και εισφορές μέχρι και το 90% του εισοδήματός του. Για τους «προνομιούχους» με εισοδήματα μεγαλύτερα των 6.000 ευρώ η «πρόταση» της κυβέρνησης είναι στην καλύτερη περίπτωση μισά-μισά, δηλαδή μισά ως φόρος και ασφαλιστικές εισφορές και μισά για να ζήσει ο αγρότης την οικογένειά του και για να καλλιεργήσει…

…στον καθένα κάτω από τις ανάγκες του!

Για χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, η αξιοπρεπής επιβίωση μετατρέπεται σε άπιαστο όνειρο. Πολλοί από αυτούς θα εκδιωχθούν από την παραγωγή, αφού το εναπομείναν εισόδημα δεν αρκεί σε κάποιον ούτε για να συντηρήσει τη δραστηριότητά του, ούτε για να επενδύσει και να βελτιώσει την παραγωγή του, ούτε για να ανταγωνιστεί τις μεγάλες μονάδες, τα εισαγόμενα προϊόντα και να σταθεί στο διεθνή ανταγωνισμό. Δεν πρόκειται για τον αργό θάνατο που ζει ο αγροτικός χώρος εδώ και χρόνια, αλλά για συνθήκες «ξαφνικού θανάτου» και βίαιου εξοστρακισμού των αγροτών από τη γη τους.

Ξεσηκωμός

Για τους ανθρώπους της παραγωγής δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να ξεσηκωθούν για να αποκρούσουν τη μοιραία, χαριστική βολή που δίνεται στη δυνατότητά τους να κάνουν αυτό που ξέρουν, να παράγουν για να φέρουν μεροκάματο στο σπίτι και να εξασφαλιστούν τα διατροφικά αγαθά που έχει ανάγκη αυτός ο ταλαιπωρημένος και πολυπροδομένος λαός. Αναζητούνται μορφές ακηδεμόνευτης και γνήσιας έκφρασης του αγροτικού κόσμου, χωρίς μεσάζοντες της συνδιαλλαγής και της ανυποληψίας, που θα ταρακουνήσουν το σαθρό πολιτικό σύστημα των νεοφώτιστων μνημονιακών και των παλαιών αρχιτεκτόνων της κατάντιας μας.

Εξάλλου, όταν ο αγώνας είναι στημένος και στις καθυστερήσεις ο διαιτητής δίνει άδικο πέναλτι και αποβάλει αυθαίρετα τον τερματοφύλακα, τότε μπαίνεις στο γήπεδο, ακυρώνεις τον αγώνα και ζητάς να ξαναγίνει επί ίσοις όροις. Υπάρχει ο ξαφνικός θάνατος, υπάρχουν και τα απρόοπτα…

kod 1

 

kod2

* Ο Δημήτρη Κοδέλας είναι γεωπόνος, πρώην βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ

Δρόμος

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

two × 1 =