ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ distress funds

evrwtsipras

Τα πολλά χαμόγελα δεν ωφέλησαν να βγάλει άκρη ο Τσίπρας με τη νεκρωμένη απο τα κάπιταλ κοντρολς οικονομία. Τώρα ξαναπροέχει η αλλαγή της κατοχικής κυβέρνησης

 

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

 

Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΓΩΔΟΥΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΕΚΘΜΕΛΙΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Σ’ ΑΥΤΕΣ…

Αποκαλύψεις για τη δράση στελεχών ελληνικών τραπεζών σε συνεργασία με ξένα επιθετικά distress funds.αναμένεται να προκαλέσουν ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα. Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές οι καραμπόλες προσώπων που διαγράφονται στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, θα είναι μεγάλες δημιουργώντας νέα δεδομένα και οδηγώντας παραδοσιακούς τραπεζίτες εκτός συστήματος.

 

Στις Βρυξέλλες μιλούν για προσχεδιασμένη κατάρρευση συστημικών τραπεζών με στόχο τον βανδαλισμό των περιουσιακών τους στοιχείων από funds και την ανατροπή του πολιτικού status quo. Υπ αυτό το πρίσμα μόνο τυχαία δεν είναι η διαρκής εκμετάλλευση, από την πλευρά των εταίρων, του ζητήματος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ακόμα και στη συζήτηση για το προσφυγικό καθώς και σε κάθε φάση της διαπραγμάτευσης. Εδώ να προσθέσουμε πως δεν είναι τυχαίο ότι η Μέρκελ δε θέλει να ακούει για εγγύηση των ελληνικών καταθέσεων…

 

Στη διαδικασία σύνταξης της έκθεσης αξιολόγησης του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων που ψηφίστηκε χτες από τη Βουλή, βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι θεσμοί. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα μνημόνια βλέπει για την Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, καθώς η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει ότι η χώρα μας θα συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι τέλους. Επίσης, ανέφερε ότι ενδεχομένως να υπάρξει καθυστέρηση στην πρώτη αξιολόγηση, πέρα από τα μέσα του Φεβρουαρίου, ενώ σημειώνει ότι οι δανειστές είναι ανοικτοί σε εναλλακτικές για το Ασφαλιστικό αλλά δεν θα δεχτούν την πρόταση για αύξηση εισφορών. Επίσης ξεκαθαρίζει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλει στο ΔΝΤ την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι το ΔΣ του ΔΝΤ θα αποφασίσει. Τέλος, δεν αποκλείει μια ευρωπαϊκή λύση για το χρέος. Εχουμε πορεία και χρειάζεται να πάρουμε νέες δυνάμεις..

 

Το θέμα έδωσε το έναυσμα για να ανοίξει η συζήτηση για το παρασκήνιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται.

 

Από την άλλη μεριά, αίσθηση και ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί νέα έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία το Ταμείο πρώτη φορά παραδέχεται χωρίς περιστροφές ότι έκανε λάθη στο σχεδιασμό του προγράμματος στήριξης-διάσωσης της Ελλάδας. Στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2010, κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία, αφού δεν απέφερε κανένα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Οπως επισημαίνεται, το μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι το πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής δεν συνδυάστηκε με αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Το ΔΝΤ αναγνωρίζει μάλιστα ως σοβαρότατη παράλειψη του το ότι δεν απαίτησε και δεν επέβαλε στους Ευρωπαίους αυτή την αναγκαία αναδιάρθρωση-κούρεμα.

Στην έκθεση που εγκρίθηκε στις 7 Δεκεμβρίου αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ, το ΔΣ του ΔΝΤ εμμέσως πλην σαφώς «αδειάζει» όχι μόνον τους Ευρωπαίους αλλά και τα δικά του στελέχη που συμμετείχαν στην εκπόνηση του ελληνικού προγράμματος. Οπως επισημαίνει, η παράλειψη της αναδιάρθρωσης πολλαπλασίασε τις δυσκολίες για την Ελλάδα και κατέστησε μη αποτελεσματικά τα επιβληθέντα σκληρά μέτρα.

Ευθύνες για τα λάθη και τις παραλείψεις θα αναζητήσει η ανεξάρτητη επιτροπή που ερευνά το θέμα, εστιάζοντας στο γιατί δεν απαιτήθηκε και δεν έγινε το 2010 η επιβεβλημένη τότε αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

 

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά επιχειρεί από καιρό να σπάσει τη σχέση διασύνδεσης των τραπεζών με τα media, προσπαθώντας να αποδυναμώσει το μιντιακό λόμπι και τη δυνατότητα παρέμβασης του στις πολιτικές εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο αναδεικνύεται  μέτωπο κατά της διαπλοκής εντάσσοντας πλέον τη μάχη με τα media στη διαδικασία απόδοσης κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ετσι, εξηγείται και η βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει την επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση και με βάση την αυξημένη παρεμβατικότητα του ESM στο ΤΧΣ αλλά και απευθείας στις τράπεζες ο έλεγχος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα περνούσε αδιαμεσολάβητα στις Βρυξέλλες και θα μετατρέπονταν σε μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση και την κοινωνία.

 

Ερχονται συγκρούσεις στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας των τραπεζών, οι οποίες σε συνδυασμό με τη δυναμική που αναπτύσσεται από τις αποκαλύψεις και τα νέα πολιτικά δεδομένα μπορούν να πυροδοτήσουν αλλαγές διοικήσεων και δομών και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 × 2 =