ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ Η ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΧΕΛΛΑΣ ! ΠΝΕΥΜΑ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ANTAGWNISTIKOI

 

ΒΡΟΥΝ ΔΕΝ ΒΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ… ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΕΞΩ !

Η Ελλάδα μετράει τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους όχι μόνο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και με άλλες χώρες του κόσμου, ενώ μετράει και τους περισσότερους ανέργους ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, η άμοιρη πατρίδα έχει  το ρεκόρ στη  νεανική μετανάστευση απο  (θεωρητικά) μη εμπόλεμη χώρα.

Οι Έλληνες εξακολουθούν να επενδύουν στην εκπαίδευση αν και οι σπουδές δεν αποτελούν πλέον ένα ασφαλές εισιτήριο σε μια  τόσο απορρυθμισμένη αγορά εργασίας.  Οι  νέοι  απο  νωρίς αποκτούν  πνεύμα διωκόμενου, όπως σιγά-σιγά, με  το παρατεινόμενο  αδιέξοδο της Οικονομίας και  το  σύνολο του πληθυσμου.. Σε ερευνες στη  Γερμανία κι αλλού  οι Ελληνες φαίνεται  να είναι πρώτοι σε  ψυχικές ασθένειες και οι  καλύτεροι  «πελάτες» στα  συστήματα κοινωνικής περίθαλψης και αρωγης..

METANASTES ALLILEGGYH

Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» ΔΙΧΑΣΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.. ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΕΓΜΑ ΑΠΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ, ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ, ΑΛΛΟΙ ΜΑΚΡΥΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ..

Η Ελλάδα, ταυτόγχρονα παράγει τους περισσότερους άνεργους, αλλά και τους  περισσότερους μετανάστες πτυχιούχους ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση «Μια ματιά στην εκπαίδευση» του διεθνούς οργανισμού που δόθηκε αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Λόγω  του αισθήματος  ανασφάλειας τα ποσοστά αυτά παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το 2000 όταν πανεπιστημιακούς τίτλους διέθετε το 18% του εργατικού δυναμικού (25-64 ετών). Το 2014 πτυχίο είχε το 28%, ενώ στις ηλικίες 25-34 η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη: από το 24% το 2000 πέρασε στο 26% το 2005 για να ανεβεί στο 31% το 2010 και στο 39% σήμερα. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία (44%), η Φινλανδία (40%) και η Ισπανία (40%), αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες (42%).

Ωστόσο, η έξοδος στην αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, τόσο μέσα  στη χώρα  όσο και  στην Ευρώπη.. Η Ελλάδα μετράει τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους όχι μόνο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και με άλλες χώρες του κόσμου, ενώ μετράει και τους περισσότερους ανέργους ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή έχουν διπλώματα από μεταλυκειακά προγράμματα. Κοντά στα ποσοστά ανεργίας της Ελλάδας βρίσκεται μόνο η Ισπανία, ενώ είναι χαρακτηριστικό ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι υποτετραπλάσιος.
Εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά στους νέους (25-34 ετών) που αγγίζουν περίπου το 35%. Ακολουθούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία).

Ο κύριος παράγοντας αυτής της εξέλιξης είναι, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η οικονομική κρίση. Το 2000 η ανεργία στην Ελλάδα ήταν 11,2%, το 2005 ήταν 9,6%, το 2010 12,5%, ενώ το 2014 είχε εκτοξευθεί στο 27,6% (36% στις ηλικίες 25-34).

Απογοητευτικά είναι και τα ποσοστά των ΝΕΕΤ, όπως χαρακτηρίζονται διεθνώς οι νέοι από 20 έως 24 ετών που ούτε σπουδάζουν ούτε εργάζονται (από τα αρχικά των λέξεων Not in Education, Employment, or Training). Οι «ούτε ούτε» στην Ελλάδα φτάνουν το 30%, ποσοστό που ξεπερνούν μόνο η Ισπανία και η Τουρκία.

Ως προς την κατανομή των φύλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Ελλάδα ακολουθεί τον γενικό κανόνα: οι γυναίκες που σπουδάζουν είναι περισσότερες από τους άνδρες. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Ιαπωνία όπου υπερτερούν οι άνδρες και (πολύ οριακά) η Τουρκία. Οι γυναίκες, πάντως, δεν παύουν να πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες στην Ελλάδα από την ανεργία παρά το γεγονός ότι διαθέτουν περισσότερα τυπικά προσόντα.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − nine =