ΟΡΓΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΟΥΛΗΜΑ» ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ…

tsipras unanistan

«ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ-ΓΚΑΦΕΣ» ΑΠΟ ΤΣΙΠΡΑ

Με ορισμένες κοινές αναφορές και διατυπώσεις για το προσφυγικό, αλλά χωρίς καμία πρακτική και συγκεκριμένη συμφωνία ή δέσμευση της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, όπου είχε συναντήσεις με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Επί της ουσίας υπήρξε μία γενική πρόθεση από τα δύο μέρη για ελληνοτουρκική συνεργασία και συντονισμό με στόχο την αποφασιστική αντιμετώπιση των διακινητών,  όπως ευχήθηκε και η καγκελάριος Μέρκελ

Τουναντίον η ηγεσία της γειτονικής χώρας έδειξε να επιδιώκει να θέσει τα διμερή θέματα σε διαφορετική βάση, με πιο «προωθημένες» τις θέσεις και στην πραγματικότητα τις επιδιώξεις της Τουρκίας και για το Αιγαίο και για το Κυπριακό, χωρίς να είναι σαφές πώς αντιμετωπίζει αυτή την «επιθετική» τακτική η ελληνική πλευρά.

Μάλιστα ήταν χαρακτηριστικό το πώς έδειξε να «γλυκοκοιτάζει» η τουρκική ηγεσία το Αιγαίο, τόσο με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κ. Νταβούρογλου για τις κοινές περιπολίες προς αντιμετώπιση υποτίθεται των προσφυγικών ροών, όσο και με τις αναφορές του περί «ελληνικών παραβιάσεων»! Η δε αντιπρόταση του κ. Νταβούτογλου για τριμερή μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας για το προσφυγικό κάνει ακόμη πιο σύνθετη τη διαδικασία και προσπάθεια συνεργασίας, καθώς είναι άδηλο τι ακριβώς επιδιώκει η Άγκυρα με τέτοιες πρωτοβουλίες. Ειδικά όταν το θέμα συζητείται σε επίπεδο κορυφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προωθείται με συντονισμένες διμερείς επαφές, όπως έγινε τόσο με την επίσκεψη Μέρκελ, όσο και με τούτη του κ. Τσίπρα στην Άγκυρα.

Για έλλειψη γνώσης σημαντικών πτυχών του Κυπριακού κατηγορούντον κ.Τσίπρα στη Λευκωσία – Η προσπάθεια της Αθήνας να μαζέψει την γκάφα Τσίπρα για το άνοιγμα κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης Τουρκίας-ΕΕ και η «κοπτοραπτική» του Μαξίμου που έσβησε τις επίμαχες δηλώσεις από το επίσημο απομαγνητοφωνημένο κείμενο

Με απίστευτο ερασιτεχνισμό και ελαφρότητα, αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις επαφές που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογο του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όπως αναφέρουν πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία, ο κ. Τσίπρας «πήγε απροετοίμαστος και δεν απέφυγε τα λάθη, που ουσιαστικά ακυρώνουν τη κοινή στρατηγική Αθηνών Λευκωσίας στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου σε σχέση με τα «παγωμένα» κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ είπε: «Είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, για τα κεφάλαια 23 και 24», αλλά «δεν θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι, αλλά πρέπει να συζητηθούν και να εκπληρωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις».

Δήλωσε επίσης αρωγός στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς και οι δυο χώρες έχουν να κερδίσουν από αυτή την πορεία. Όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και τρόπος, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα.

Λευκωσία: Μας άδειασε…

Πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία εξοργίστηκαν από τις δηλώσεις Τσίπρα καθώς επρόκειτο για «άδειασμα» της κυπριακής κυβέρνησης η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει το άνοιγμα κεφαλαίων, αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της με πρώτη την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι η Κυπριακή κυβέρνηση διαβίβασε την έντονη ενόχληση της για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος μάλλον δεν είχε κατανοήσει τι ακριβώς είπε και τι είδους παραχώρηση έκανε στην Άγκυρα. Επισήμως η Λευκωσία δεν προέβη σε καμία δήλωση για να αποφευχθεί ανοικτή κρίση στις σχέσεις με την Αθήνα.

Η Λευκωσία θεωρεί ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού οφείλονται στην έλλειψη γνώσης σημαντικών πτυχών του Κυπριακού και στην παράλειψή του να ενημερωθεί πριν από ένα τόσο σοβαρό ταξίδι.

Η «μονταζιέρα»

Επί της ουσίας η δήλωση Τσίπρα με την οποία άναψε πράσινο φως στη Τουρκία για ξεπάγωμα των μπλοκαρισμένων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δεν ανακλήθηκε ποτέ. Ωστόσο ακολούθησε μια οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης του ολισθήματος με απάλειψη της απάντησης που έδωσε στη Τουρκάλα δημοσιογράφο, από το κείμενο της επίσημης απομαγνητοφώνησης που διένειμε το Μέγαρο Μαξίμου. Η αναφορά του πρωθυπουργού για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 έχει εξαφανιστεί από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο! Επίσης δεν αναφέρεται το παραμικρό σε όσα είπε δημοσίως ο κ. Τσίπρας περί της ανάγκης να γίνουν αμοιβαία βήματα, που από ορισμένους εξελήφθη ως παρότρυνση προς την Λευκωσία να ελαστικοποιήσει τις απόψεις της.

Διαρροή αυτοδιάψευσης

Η ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα, αντιλαμβανόμενη τη γκάφα του πρωθυπουργού, έχοντας ενημερωθεί και για την δυσαρέσκεια της Λευκωσίας, επιχείρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης, με διαρροή στο ΚΥΠΕ (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων), να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ από την Άγκυρα, «ανώτατη πηγή της ελληνικής κυβέρνησης» ανέφερε πως ο πρωθυπουργός αναφερόταν γενικά και όχι στα κεφάλαια 23 και 24 όταν έλεγε κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα ότι είναι θετικοί για την άνοιγμα των κεφαλαίων, αλλά όχι στο κλείσιμό τους εύκολα και στο πόδι.

Η ίδια «ανώτατη πηγή της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ότι η αναφορά του πρωθυπουργού στα κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ήταν μια έκφραση βούλησης να βρεθούν λύσεις για άνοιγμα κεφαλαίων.

Το πικρό γέλιο της Λευκωσίας προκάλεσε η «διευκρίνιση» ότι δήθεν ο κ. Τσίπρας μίλησε για «έναρξη» και όχι για «άνοιγμα» κεφαλαίων σε μια προσπάθεια να αποδοθεί σε ένα γλωσσικό ολίσθημα βαρύνουσα πολιτική σημασία, χωρίς να εξηγείται τι σημαίνει «έναρξη κεφαλαίων». Αβίασατα προκύπτει το ερώτημα: «Γιατί αφαιρέθηκε από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο η αναφορά στην «έναρξη κεφαλαίων»;

Από την ίδια διευκρίνιση δεν λείπει και η «ηρωική» επισήμανση ότι για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός έκανε δήλωση για το ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις στη λύση του Κυπριακού.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty + nine =