Κ.Ε ΣΦΥΡΙΖΑ : Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ grexit ΛΕΝΕ ΤΑ ΠΕΡΣΟΤΕΡΑ ΜΕΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

SYLLALHTHRIO OXI SYNTAGMA

ΖΩΗ ΚΩΝ/ΠΟΥΛΟΥ : «Ανοίγουμε δρόμους στην ελπίδα», είπαμε. «Για να πάρουνε τα όνειρα εκδίκηση», είπαμε και υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα για να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός. «Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος», είπαμε και δεν μπορούσαμε να εννοούμε κάτι διαφορετικό απ’το ότι θα υπερασπιστούμε το λαό μας και το άρθρο 114 του Συντάγματος.

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ !

ΖΩΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΪΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΑΛΥΣΟΔΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ !

Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Συνέδριο από τον Σεπτέμβριο και αν χρειαστεί «δημοψήφισμα»μέσα στο κόμμα αυτή την Κυριακή, πρότεινε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας σε μιά μνημονιακή  ομιλία με πολλά κινδυνολογικά χαρακτηριστικά..

Δεν έχουμε δημοκρατία αλλά δικτατορία του ευρώ, τόνισε το αυτονόητο για πολύ κόσμο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.  Μην ακούτε τις σειρήνες του ολοκληρωτισμου, η έξοδος είναι εφικτή.  Υπάρχουν 35 δισ. ευρώ σε χαρτονομίσματα τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.

ΠΕΡΙΕΡΓΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ 17 ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΡΙΝΑΛΝΤΙ
Ζωή: Δεν διανοηθήκαμε ότι θα φέρναμε το χειρότερο μνημόνιο

Δεν διανοηθήκαμε ότι θα φέρναμε το χειρότερο μνημόνιο !

«Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ είναι ιστορικής σημασίας και υπαρξιακής διάστασης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσδιορίζει την ευθύνη μας απέναντι σε κοινωνία, λαό και ιστορία από εδώ και πέρα, επισήμανε η Ζωή. Μια τέτοια ημέρα δεν μπορεί η συλλογικότητα να σφυρίζει αδιάφορα.  Δε διανοηθήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει σε 14 ημέρες τρία κατεπείγοντα νομοσχέδια και να ετοιμάζεται να φέρει μια εξουθενωτική συμφωνία, το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο και οτι θα υποδεχόμαστε την Τρόικα πίσω ξανα…

Δε γίνεται να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία. Να θυμόμαστε από που ερχόμαστε: «Αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς», είπαμε.

«Ανοίγουμε δρόμους στην ελπίδα», είπαμε. «Για να πάρουνε τα όνειρα εκδίκηση», είπαμε και υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα για να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός.  «Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος», είπαμε και δεν μπορούσαμε να εννοούμε κάτι διαφορετικό απ’το ότι θα υπερασπιστούμε το λαό μας και το άρθρο 114 του Συντάγματος. «Η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι», είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στο «the game is over» του Τουσκ.

Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν από το συλλογικό υποκείμενο, τον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαίρως και όχι κατόπιν εορτής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη νομιμοποιήση να ψηφίσει το νέο μνημόνιο.

Μπορεί η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει άλλο πρόγραμμα από αυτό με το οποίο εκλέγηκε; Όχι.  Θα βρει η κυβέρνηση τον τρόπο να προστατέψει την κοινωνία από τα μέτρα του μνημονίου; Όχι. Μπορεί η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη διαφθορά όταν ήδη με τα προαπαιτούμενα αναγκάστηκε να διατηρήσει στη θέση του τον διωκόμενο πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ και να εξυπηρετήσει τις τράπεζες με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, έναντι των πολιτών; Όχι.

Όλα αυτά τα όχι μπορούν να συγκροτηθούν σε ένα σχέδιο απεγκλωβισμού από τα μνημόνια, πριν αλυσοδεθεί η χώρα σε ένα καινούργιο μνημόνιο. Θα έπρεπε να δουλεύουμε ήδη συλλογικά και συντεταγμένα προς την αντίθετη (του μνημονίου) κατεύθυνση. Η ΚΕ να αποφασίσει διαρκείς συνεδριάσεις όλων των οργάνων μας και συστράτευση για να αποτρέψουμε αυτό που δε θα μπορούμε εκ των υστέρων να αποφύγουμε».

 

Ο Παναγιώτης  Λαφαζάνης στην αρχή  της ομιλίας του προς τα μέλη της Κ.Ε. του Συριζα: «Στο πρόσωπο σας και από αυτό το βήμα θέλω να τιμήσω όλους και όλες εκείνες και εκείνους τους εκατοντάδες χιλιάδες, που με γενναιότητα και πείσμα, αψηφώντας την τρομοκρατία, το φόβο και την πλύση εγκεφάλου, είπαν ένα περήφανο και ανυπότακτο «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της 5ης του Ιούλη.

Αυτό το μεγάλο βαθύτατα ταξικό και βαθύτατα πατριωτικό και δημοκρατικό «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού , το οποίο διατράνωσαν πρώτα από όλα τα πιο μεγάλα θύματα των μνημονίων και τα πιο φτωχά πληβειακά στρώματα της κοινωνίας μας, οι περιφρονημένοι και καταφρονεμένοι αυτής της χώρας.

Αυτό, λοιπόν, το ταξικό και πατριωτικό «ΟΧΙ» έχει καταστεί φωτεινό ορόσημο για τον τόπο και την πορεία του.

Ένα φωτεινό ορόσημο που δεν μπορεί κανένας να σκιάσει ή να σβήσει.

Αυτό το νέο «ΟΧΙ» του λαού μας μπορεί η κυβέρνηση τη βδομάδα που ακολούθησε να το παραμέρισε και να το αγνόησε.

Αυτό , όμως, καθόλου δεν σημαίνει πως αυτό το «ΟΧΙ» νικήθηκε ή ότι ο λαός μας το μετέτρεψε σε «ΝΑΙ».

Κάνουν μέγα λάθος αν κάποιοι πιστεύουν ότι το 62% του «ΟΧΙ» ήταν μια Κυριακάτικη λαϊκή μπόρα που πέρασε.

Κάνουν μέγα λάθος όσοι νομίζουν ότι το «ΟΧΙ» αυτό ήταν μια παροδική εφήμερη λαϊκή έκρηξη που μπορεί να χειραγωγηθεί από τα πάνω…

τα βασικά σημεία της τοποθέτησης Λαφαζάνη:

•    Πρέπει από τα πρακτικά να αφαιρεθούν πράγματα, ότι δηλαδή το μυστικό plan b σημαίνει πραξικόπημα και ότι αν ίσχυαν αυτά που λέει κάποιος σύντροφός μας θα ήταν η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο

•    Κανείς δεν κρατάει κανένα αριστερόμετρο. Δεν υπάρχουν αριστερόμετρα.

•    Αυτό το κόμμα όλοι το έχουμε πονέσει και το κόμμα αυτό και το προηγούμενο απ’ αυτό, δηλ. το ΣΥΝ και τα έχω πονέσει πολύ, παρά το ότι ήμουνα διαφωνών.

•    Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ενότητα για να πάει μπροστά η χώρα, για να πάει μπροστά η Αριστερά, γι αυτό κάποιοι δίνουμε τη μάχη. Για να μη πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό τέλμα.

•    Θα οδηγηθούμε σε εξευτελισμό αν θεσμοθετήσουμε τη μνημονιακή πολιτική και αν συνομολογήσουμε ένα τρίτο μνημόνιο. Έχουμε έναν ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό, δεν υπάρχει δημοκρατία.

•    Στην πραγματικότητα αν θέλουμε να ορίσουμε το πολίτευμα μας έχουμε δικτατορία του ευρώ. Επικρατεί ο ευρωμονόδρομος, δεν έχουν σημασία τα δημοψηφίσματα και το ερώτημα είναι θα το ανεχτούμε;

•    Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία που έχω ακούσει ποτέ, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Βεβαίως η εναλλακτική λύση δεν είναι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία.

•    Υπάρχουν 35 δισ. Ευρώ σε χαρτονομίσματα και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για τη μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα. Και ποιος ξέρει πόσα αλλά υπάρχουν σε στρώματα και θυρίδες.

Εξάλλου, την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Ρούντι Ρινάλντι, επικεφαλής της ΚΟΕ, ενώ είχε προηγηθεί η παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος την Τρίτη 21 Ιουλίου.

Ο Ρ. Ρινάλντι είπε μεταξύ άλλων στη σχετική του παρέμβαση:

«Είναι η τελευταία φορά που μιλάω σε αυτό το όργανο αυτό – Το κόμμα έρχεται να συσκεφθεί κατόπιν εορτής, δεν μπορώ να υποστηρίζω αυτήν την πορεία όντας στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος.

Εν λευκώ η κυβέρνηση και το Μαξίμου θα συνεχίσουν αυτά που έχουν αποφασίσει και η Αριστερα θα συσκεφθεί το Σεπτέμβρη. Ο κόσμος βιώνει με τρομερό τρόπο την τεράστια καταστροφή. Πίστεψε αυτά που του είπαμε και μιλάμε όλοι για ήττα. Να προβληματιστούμε για το τι λείπει από την προσπάθεια, πληγώθηκε η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το λαό. Αυτά που υπογράψαμε οδηγούν σε μετάλλαξη του εγχειρήματός μας. Παραιτούμαι από την Κεντρική Επιτροπή».

Η λιτότητα είναι δημιουργική καταστροφή, υποστήριξε ο Γιάννης Μηλιός, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο συμβιβασμός άρχισε από το 2014 με το φλερτ με τη ΔΗΜΑΡ…
Η λιτότητα είναι δημιουργική καταστροφή, δεν είναι «λάθος», η λιτότητα αποτελεί ορθή πολιτική για το κεφάλαιο,

Πραγματοποιώντας μια ιστορική και οικονομική ανάλυση του τρόπου αντιμετώπισης των καπιταλιστικών οικονομικών κρίσεων από τα καπιταλιστικά κράτη, επισήμανε ότι το πρόγραμμα του Ρούσβελτ δεν ήταν άλλη πολιτική, ήταν γραμμή αντιμετώπισης του επερχόμενου κινδύνου.

Παράλληλα,  κ. Μηλιός τόνισε ότι η συμφωνία για το Μνημόνιο 3 δεν μπορεί να περάσει και πρότεινε ως ενδεικνυόμενη διαδικασία το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Embedded image permalink

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ : «Το «όχι» δεν ήταν «ναι» στη δραχμή» 

Απευθυνόμενος σε μερίδα του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι κάποιοι λένε ότι υπήρχε και τρίτη επιλογή, αυτή της εξόδου από το ευρώ και επανέλαβε ότι πρέπει όλοι να πούμε καθαρά την αποψή μας.

Συγκεκριμένα, καταφέρθηκε εναντίον όσων υποστηρίζουν ότι το όχι του λαού στο δημοψήφισμα ήταν εντολή για ρήξη και ναι στη δραχμή.

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση ουσιαστικά εξαναγκάστηκε να υποχωρήσει και και να συμβιβαστεί «σε ένα πρόγραμμα που έχει υφεσιακά στοιχεία και μέτρα που δεν θα επέλεγε να πάρει».

«Εγώ ο ίδιος είπα πριν το δημοψήφισμα ότι ζητάω εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση για να φέρω συμφωνία σε 48 ώρες.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι η έξοδος από ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα στήριξης σε φίλιες δυνάμεις, θα σημαινε ραγδαία υποτίμηση σκληρη λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. «Όποιος δεν το παραδέχεται αυτό είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια» πρόσθεσε.

«Το δίλημμα ήταν συμβιβασμός ή καταστροφή»

Στην αρχή της ομιλίας του σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση βρίσκονται σήμερα σε ένα σημείο καμπής και επανέλαβε ότι μετά από έξι μηνες σκληρής διαπραγμάτευσης σήμερα είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε έναν συμβιβασμό που δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί και σχεδιάσει, αλλά μια δύσκολη επιλογή, την οποία αναγκαστήκαμε να κάνουμε…

Με ψηφοφορία απόψε η κεντρική επιτροπή θα αποφασίσει αν η πρόταση του πρωθυπουργού για συνέχιση της διαπραγμάτευσης και συμφωνία με τους δανειστές θα μπει σε δημοψήφισμα ή αν θα μεταφερεθεί η κόντρα για τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, αν περάσει η πρόταση για δημοψήφισμα, θα ψηφίσουν σε όλη την Ελλάδα περίπου 30.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ήδη εγγεγραμμένα στους καταλόγους.

 

«Ζούμε τις τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ», είπε στην Κεντρική Επιτροπή η Ελένη Πορτάλιου. «Υποστήκαμε μια οδυνηρή ήττα», διαπίστωσε κι αυτή και προσέθεσε πως στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ούτε plan A σοβαρό. «Η στρατηγική των θεσμών είναι να μας εξοντώσουν και να μας οδηγήσουν σε grexit. Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί», είπε η κ. Πορτάλιου επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμαστεί και για το grexit

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

14 − ten =