Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΡΑ ΤΩΝ BRICS ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

ΖΩΗΡΟ ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ !

Κ. ΗΣΥΧΟΣ : ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Η Ελλάδα εξετάζει τη δυνατότητα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των χωρών της BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν.Αφρική), θεωρώντας την ως πιθανή εναλλακτική λύσηαπέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δήλωσε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

Ήσυχος: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται να διευρύνει τη συνεργασία της με την Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS«Στο πλαίσιο της εξέλιξης της παγκοσμιοποίησης, υπάρχει δράση και αντίδραση.  Και όταν έχουμε το μονοπώλιο του ΔΝΤ,  και δεν είναι μόνον  το μονοπώλιο, που   τις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις σε τραγωδίες και στην καταστροφή χιλιάδων ανθρώπων. Αλλά αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι απλά ένα αντίβαρο μιας τράπεζας που δεν θα είναι πιστό αντίγραφο του ΔΝΤ ή μια άλλη εκδοχή του. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι μια αναπτυξιακή τράπεζα αμοιβαίου συμφέροντος και πολυμερούς ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους των χωρών αυτών», τόνισε ο κ. Ήσυχος

Σύμφωνα με τον ίδιο η Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS «φαίνεται» πως είναι μια εναλλακτική λύση απέναντι στο ΔΝΤ και η Ελλάδα ενδιαφέρεται να εξετάσει διεξοδικά τη δυνατότητα γίνει ένα από τα μέλη της.

«Φυσικά, δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό, είναι πολύ νωρίς ακόμη, καθώς βρισκόμαστε στο στάδιο της διαμόρφωσης, και δεν μπορούμε πρακτικά να αναλύσουμε τα δεδομένα, αλλά θεωρητικά για μας υπάρχουν ευκαιρίες να κερδίσουμε» σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ (SPIEF) που θα πραγματοποιηθεί στις 18-20 Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και άλλες χώρες, προκειμένου να προχωρήσουν οι συνομιλίες για την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

«Νομίζω λοιπόν ότι αυτό είναι μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για πολλές άλλες χώρες, οι οποίοι επιθυμούν να αναπτύξουν τις υποδομές τους και να ενισχύσουν οικονομικές και παραγωγικές σφαίρες της οικονομίας τους…. Η διεξαγωγή αυτών των συνομιλιών στην Αγία Πετρούπολη μας ενδιαφέρει πολύ, προκειμένου να ανοίξει ένα παράθυρο συνέχισής τους πάνω στις λεπτομέρειες και τους πρακτικούς τρόπους συνεργασίας , ώστε η Ελλάδα να γίνει μέλος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS».

Όπως δήλωσε ο βοηθός επί διεθνών ζητημάτων του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσουν, στη διάρκεια της αυριανής συνάντησής τους, στην Αγία Πετρούπολη, την κατάσταση στην Ελλάδα και την πορεία της υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου, που θα διέρχεται από ελληνικό έδαφος.

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας «είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα» παρατήρησε ο κ. Ουσακόφ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την επικείμενη συνάντηση. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μου φαίνεται ότι αναμφίβολα θα ενημερώσει την ηγεσία μας για τις περιπέτειες στις σχέσεις με τη Γερμανία, την ηγεσία της ΕΕ, όλα αυτά είναι τώρα επίκαιρα», πρόσθεσε ο κ. Ουσακόφ.

Σε ερώτηση εάν η Ρωσία θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, ο κ. Ουσακόφ επισήμανε ότι στη συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα, που θα γίνει στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ,«διάφορα ζητήματα θα συζητηθούν» για να προσθέσει: «Στο βαθμό που οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι παραδοσιακά θετικές, εποικοδομητικές και φιλικές, νομίζω ότι υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα θα διεξαχθεί η συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε ο κ. Ουσακόφ, άλλοτε πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

Παράλληλα στο θέμα του ελληνικού αγωγού αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ

«Ελλάδα και Ρωσία θα υπογράψουν συμφωνία για την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν στο έδαφος της Ελλάδας τη συνέχεια του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου, που ονομάζεται Greek Stream», δήλωσε από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται ο Ρώσος υπουργός.

«Ναι, ένα τέτοιο σχέδιο ετοιμάζεται και νομίζω ότι η πιθανότητα υπογραφής του στο περιθώριο του Φόρουμ είναι μεγάλη…

Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα της BRICS δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 με συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Βραζιλίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής, με στόχο τη διασφάλιση πόρων για την υποδομή και τη βιώσιμη ανάπτυξη έργων σε χώρες της BRICS, σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες, αλλά και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η τράπεζα σχεδιάστηκε ως εναλλακτική λύση και αντίπαλο δέος στα δυτικά παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και αναμένεται να έχει «δύναμη πυρός» 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σημ. Να το ξαναπούμε, πως δεν πιστεύουμε πως οι αγγλίδες του Σφύριζα θα το αποτολμήσουν.  Να τους έδωσαν πράσινο φως οι αμερικάνοι και οι ευρωσύμμαχοι που τώρα γκρινιάζουν, απίθανο.  Θα πεις,  αμα τ’ αποφάσισαν οι Αλητ που στοιχίζονται πίσω από τη Γιάννα, Παρθένη, κολοκύθια, τι να λέει ο Αλέξης… Οι πρωτοκλασάτοι από τη  δήθεν Αριστερά θα ξαναμάθουν ρωσικά.  Αλλωστε οι πληροφορίες λένε ότι πολλοί επιφανείς στο ροζ Πασόκ έχουν κρυμμένες ρώσικες σημαίες γι αυτό το ενδεχόμενο.. ))

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five × 4 =