ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

XREOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΛΕΕΙ, ΕΚΑΝΕ «ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ» !

ΑΝΟΥΣΙΟΙ ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟΙ ΕΠΙ ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΩΝ «ΘΕΑΤΡΟ» ΣΤΑ ΜΜΕ – ΟΙ «ΘΕΣΜΟΙ» ΤΩΡΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ «ΔΥΣΚΟΛΕΣ».,.

Η ομάδα του ΔΝΤ για την περίπτωσις μας με τον επικεφαλής  για το ελληνικό πρόγραμμα, Ρίσι Γκογιάλ, αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες και επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου. Αιτία το ότι η συζήτηση στις Βρυξέλλες διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο δεν μπορεί να εμπλακεί το ΔΝΤ: «Δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός (technical institution)», ήταν η δικαιολογία.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι η χωρίς προηγούμενο «νευρικότητα» που έδειξε τοΤαμείο, με τον εκπρόσωπο να υπαγορεύει θέματα που κατά τη γνώμη του, χρήζουν αμέσης παρέμβασης από ελληνικής πλευράς: «Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας σε πολλούς τομείς, οι οποίες δεν έχουν περιορισθεί με τις συνομιλίες», επισήμανε…

Στο τέλος απαιτούσε το γνωστό «πακέτο» απο «μεταρρυθμισεις, στο ασφαληστρικό, στον ΦΠΑ, αλλά και στη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.(«να πληρώσουν οι Γερμανοί, πάντα» )

Μετά ως να παρεκτράπηκε σε χοντράδες που διαβάζει κανείς στον πολύ  λαίκό τύπο και το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος που δεν υπάρχει αποκλήθηκε «μη βιώσιμο»,  ότι λαμβάνει επιχορήγηση ίση με το 10% του ΑΕΠ της χώρας, έκανε σύγκριση συντάξεων με τη … Γερμανία κλπ

Όσον αφορά στη φορολογία, ο κ. Ράις ο εκπρόσωπος ζήτησε επιτακτικά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και υπενθύμισε την εμμονή του Ταμείου στη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης. Η Ελλάδα έχει τη μικρότερη εισπραξιμότητα στην Ευρώπη όσον αφορά τον ΦΠΑ, κατηγορώντας γι’ αυτό την πολυπλοκότητα του συστήματος, ζητώντας άμεση απλοποίηση αυτού, με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως…

Η χρηματοδότηση του προγράμματος συνδέθηκε με τα πρωτογενή πλεονάσματα: «Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δημοσιονομικών στόχων και των επιπέδων χρηματοδότησης», χωρίς να προβεί σε σχολιασμό για τους στόχους και το απαιτούμενο ύψος από πρωτογενή πλεονάσματα.

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση του πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση», είπε ο Τζέρι Ράις, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν φεύγει από το τραπέζι των συζητήσεων,

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ευρωεπιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ολοκληρώθηκαν νωρίτερα σήμερα χωρίς συμφωνία ως μια “τελευταία προσπάθεια” για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το χρέος.

Ο Γιούνκερ προειδοποίησε, πως, το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% είναι «take it or leave it» και  πως δεν υπάρχουν διέξοδοι.
Φυσικά, μετά το ραντεβού, έσπευσε να πει, πως, βρήκε τη συνάντηση «σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική».
Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή..

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες για τη διαδικασία που δημιουργήθηκαν από την αναχώρηση των διαπραγματευτών του ΔΝΤ και της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε:

“Αν η διαδικασία λειτουργούσε σωστά, ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να έχει σήμερα μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία”.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 − one =