ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΩΝ ΛΕΕΙ Η ΕΥΡΩΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ

SHMAIES

Ως θετικό σημείο της πρότασης οι Σφύριζα αναγνώρισαν το καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

 

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Η ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΜΑΣ ΤΟ ΙΔΙΟ !

Η προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, που σημειώθηκε κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ με τη συμμετοχή και του Γ. Ντάισελμπλουμ, δεν ήταν ικανή να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς προβλήθηκαν και αξιώσεις που για την κυβέρνηση βρίσκονται εκτός συζήτησης, γράφει σήμερα η Αυγή. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση στον 5ο μήνα συνεχίζεται… ))

ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ «ΛΟΥΚΙ» ?

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν μετά την συνάντηση Γιούνκερ – Τσίπρα αναφέρεται: «Ήταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Σημειώθηκε πρόοδος στην κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών, στη βάση διαφόρων προτάσεων. Συμφωνήθηκε ότι θα συναντηθούν εκ νέου. Θα συνεχιστεί η εντατική δουλειά».

Ψυχρολουσία στην Αθήνα

Μετά από 100 ημέρες διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να αποδεχθεί ότι γίνεται αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ότι κάποιες «κόκκινες γραμμές» καταργούνται, λένε από την πλευρά τους άλλα ΜΜΕ και συμπληρώνουν :

Υποχωρήσεις έκαναν από την πλευρά τους και οι εταίροι και έτσι μάλλον βρέθηκε η χρυσή τομή σε ζητήματα όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και οι φόροι όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΝΦΙΑ.

Το θέμα θα κριθεί από το εάν αύριο Παρασκευή πληρωθούν τα 300 εκατομμύρια ευρά στο ΔΝΤ, υποστηρίζουν δημοσιογραφικές πηγές.

Το κείμενο των πέντε σελίδων που παρέδωσε χθες βράδυ ο κ.Γιούνκερ στον Ελληνα πρωθυπουργό περιελάμβανε μεταξύ άλλων:

  • Να καταργηθεί το ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2015 (το κόστος είναι 500εκ+ κατ´ έτος)
  • Το ρεύμα να πάει στο 23% ΦΠΑ
  • Ασφαλιστικό: να μειωθεί κατά 1% ΑΕΠ  (σταδιακά από τώρα και να φτάσει στο 1%  ως το τέλος του 2016= 1.8δις) η συνολική δαπάνη που δίνει το κράτος. Εμείς υποστηρίζουμε ότι με τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τις αναλογιστικές μελέτες επιτυγχάνουμε κάποια μείωση στη δαπάνη των συντάξεων.
  • ΦΠΑ: Ζητούν έσοδα  1.8 δις ΦΠΑ =1% ΑΕΠ μέσα  στο 2015 , και τα φάρμακα θέλουν να πάνε στο 11%
  • Εργασιακό: μιλούν για συλλογικές, αλλά με τρόπο που θα προβλέπει νέα διαβούλευση με ILO και μετά νέα διαβούλευση με θεσμούς, και μετά να το αλλάξουμε.
  • Μπήκαν στο κείμενό τους θέματα που εδώ και ένα μηνά δε συζητούνταν στο brussels group ( πχ στις συντάξεις, στο ΦΠΑ, ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ.)
  • Πρωτογενή Πλεονάσματα: 1% για το 2105, 2% για το 2016, 3% για το 2017, 3.5% για το 2018.

Ως πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά. Εξέφρασαν, ωστόσο, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφεραν πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.

Αυτά είναι τα 14 βασικά μέτρα  που «κλειδώνουν» ήδη στο τραπέζι του Brussels Group, λένε οι κατοχικοί και γίνονται το διαβατήριο για την πρώτη ανάσα ρευστότητας προς την Αθήνα. Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι «υψηλής δημοσιονομικής και φορολογικής απόδοσης», αλλά ταυτόχρονα και «σταθμισμένης κοινωνικής δικαιοσύνης».

Η σύγκλιση με τους πιστωτές πάνω σ’ αυτή την πρώτη δέσμη παρεμβάσεων επιβεβαιώθηκε σε σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που έγινε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, η λίστα ωστόσο αναμένεται να οριστικοποιηθεί -και πιθανότατα να εμπλουτιστεί περαιτέρω- μέχρι αύριο Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτή η φάση διαβούλευσης στο Brussels Group.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι διαπραγματευτικές ομάδες συγκλίνουν στα εξής:

Επιβολή ειδικού φόρου στους 500 πλουσιότερους φορολογούμενους με βάση το περιουσιολόγιο.
Μένει ο ΕΝΦΙΑ για το 2015. Η μόνη ελπίδα των πολιτών για κάποια μείωση είναι η μείωση μέσω των αντικειμενικών αξιών, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τα τέλη του Ιουνίου.
Έκτακτη εισφορά για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ, χωρίς τη μείωση κατά 30%. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα αποφέρει έσοδα 1,3 δισ. ευρώ.
Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% (με εξαίρεση φάρμακα-βιβλία, που θα παραμείνουν στο 6,5%, και τρόφιμα, που θα παραμείνουν στο 13%). Οι πιστωτές φέρονται να ζητούν υψηλότερο ενιαίο συντελεστή, της τάξης του 18%. Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι θα αυξηθεί και ο κατώτατος συντελεστής ΦΠΑ από το 6,5% στο 8%. Έτσι θα υπάρξει αύξηση περίπου 2,65% σε υπηρεσίες και προϊόντα όπως οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σε τρόφιμα, στην εστίαση, ενώ θα υπάρξουν μειώσεις σε ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη. Η μείωση αυτή θα είναι άνω του 5%.
Μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις, με πολλούς ασφαλισμένους να χάνουν το θεμελιωμένο δικαίωμα που είχαν είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ενσήμων. Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι μπαίνουν αντικίνητρα με μεγάλες μειώσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά υπαλλήλους ΔΕΚΟ και τραπεζών. Θίγονται άμεσα ασφαλισμένοι πριν από το 1993, μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, εργαζόμενες με βαρέα και ανθυγιεινά, άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετία και ανήλικο τέκνο, άνδρες σε ειδικά ταμεία που βγαίνουν σε σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας με 35ετία και γυναίκες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες με ασφάλιση πριν από το 1983 για τις οποίες προβλέπεται έξοδος στα 52 έτη.
Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη και πιθανή επέκτασή του στα σκάφη.
Επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.
Επιβολή φόρου 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου).
Ειδικός φόρος 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης). Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιθανότατα στα νησιά του Αιγαίου όπου ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
Υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.
Αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Δημιουργία ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.
Παγώνει το θέμα των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό.
Συλλογικές συμβάσεις σε ένα ευρωπαϊκού τύπου μοντέλο με συμβάσεις οι οποίες θα έχουν ευέλικτο χαρακτήρα, στα πρότυπα άλλων κρατών της Ε.Ε., όπου προβλέπεται ένα ανώτατο όργανο το οποίο καθορίζει τον κατώτατο μισθό, αλλά και τον αριθμό των απολύσεων. Για παράδειγμα, στη Γαλλία και στη Γερμανία οι ομαδικές απολύσεις επιτρέπονται εφόσον προηγηθεί διαβούλευση εργαζόμενων – εργοδοτών.

Ως θετικό σημείο της πρότασης οι Σφύριζα αναγνώρισαν το καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για το χρέος ήταν επιδερμική, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ και για τα εργασιακά η πρόταση των θεσμών δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής. «Στο κείμενο δεν υπήρχε αναφορά στο χρέος γιατί ήταν staff level agreement, και σε αυτό υπάρχει το review. Κι εμείς στο κείμενό μας ως παράρτημα το είχαμε το θέμα του χρέους», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές και πρόσθεσαν «αυτή τη στιγμή δεν δίνεται προοπτική αν δεν λύσεις το θέμα του χρέους γιατί αλλιώς θα πας στο μαρτύριο της σταγόνας».

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 × 2 =