ΟΙ «ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ» ΣΥΝΤΟΝΙΣΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:

δανειστες

0πως μεταδίδεται από το Βερολίνο, μετά το τέλος του δείπνου των «5» (Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι), δόθηκε τελεσίγραφο προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν υπάρχει συμφωνία αν δεν ληφθούν μέτρα που θα συνεπάγονται πολιτικό κόστος.

ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ

Κοινή στάση και κοινή πρόταση προς την Ελλάδα διαμόρφωσαν σε πολιτικό επίπεδο οι κυριότεροι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας  σε πενταμερή συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, στο περιθώριο συνεδρίου. Ο Σφύριζα απαντά με διάλογο κωφών, έχοντας αγκυροβολήσει στο γνωστό του ραγιάδικο πολιτικό αδιέξοδο. Αρνείται να δεί, όπως και οι αμερικάνοι που πάντα τους σιγοντάρουν(από τον Λευκό Οίκο παρακαλώ!)) ότι δεν υπάρχει θέση για τον Σφύριζα και τις πασοκιές του στην Ευρωένωση και επιμένουν να προσπαθούν με τους αγκώνες να δημιουργηθεί εντός του ευρωιερατείου πολιτική προοπτική κατά της γερμανικής λιτότητας.

Ισως δεν έχουν κάτι καλύτερο να λένε,  καθώς παράλληλα και χωρίς συζήτηση συνεχίζουν το πρόγραμμα της Εθνοκάθαρσης με τα ξεπουλήματα και την καταστροφή του υλικού εδάφους, της αναπτυξιακής δηλαδή δυνατότητας κάτω απ’ τα πόδια του ελληνικού λαού… Οι 4 μήνες κατενάτσιο με παραπλανητική μπουρδολογία περί «διαπραγματεύσεων» έφεραν ραγδαία επιδείνωση της απασχόλησης και των εισοδημάτων στον ελληνικό λαό… 

Σε αντίθεση με τα όσα ακούγονταν τις τελευταίες μέρες η πρόταση των δανειστών δεν αφορά την 5η αξιολόγηση, αλλά το μέλλον της σχέσης με την κατακτημένη χώρα, όπως μας αντιμετωπίζουν.

Οι 5 συμφωνούν ότι η κυβέρνηση δεν θα διευκολυνθεί με κανένα τρόπο για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς αξιολόγησης από το 2ο ελληνικό πρόγραμμα και θα πρέπει να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις, όλων των δανειστών.

Μετά την πενταμερή κοινοτικές πηγές μετέδιδαν στις Βρυξέλλες, ότι Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ συμφωνούν στα εξής:

1) προϋπόθεση για οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ελλάδα είναι η ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης,

2) το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν συμφωνούν στο περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωσή της,

3) ουδείς εκ των πέντε σκοπεύει να παρέμβει στον άλλον για να τον πείσει να μετριάσει τις απαιτήσεις του,

4) οι πέντε συμφωνούν ότι για να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση όλα τα μέρη (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν) πρέπει να είναι ικανοποιημένα,

5) η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει και μετά την 5η αξιολόγηση τον δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής,

6) κανένα μελλοντικό ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν θα χρηματοδοτεί τα ελληνικά ελλείμματα,

7) το κούρεμα της ονομαστικής αξίας των δανείων του επισήμου τομέα προς την Ελλάδα είναι και θα είναι εκτός συζήτησης,

8) η επαναγορά των ομολόγων Τρισέ (27 δισ.) και η πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ (19 δισ.) είναι υπό συζήτηση,

9) το ΔΝΤ θα παραμείνει επόπτης και στο επόμενο ελληνικό πρόγραμμα,

10) το επόμενο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες σε βάθος και με απόλυτο τρόπο – απολύσεις στο δημόσιο, άρση μονιμότητας, ριζική αλλαγή συνταξιοδοτικού, φιλελευθεροποίηση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κα.

11) ως τότε δεν θα υπάρξει καμία άλλη διευκόλυνση σε σχέση με τη χρηματοδότηση ή τη ρευστότητα.

Προς το παρόν η Ελλάδα έχει ως την 1η Ιουλίου, ή ως τη στιγμή που θα της τελειώσουν τα λεφτά για να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις με βάθος και τεκμηρίωση προς την Τρόικα, η οποία δεν θα δεχθεί καμία πίεση για το πως θα ολοκληρώσει το έργο της.

Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα κληθεί να νομοθετήσει το περιεχόμενο της συμφωνίας. Αν ο χρόνος δεν επαρκεί ως την 1η Ιουλίου θα δοθεί μια μικρή παράταση ώσπου να ολοκληρωθούν οι εκταμιεύσεις…

Δραγασάκης: Ούτε δεχόμαστε τελεσίγραφα …

«Η τρόικα στην Ελλάδα τελείωσε με την ψήφο του ελληνικού λαού» προσθέτει ο κ. Δραγασάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «το Μνημόνιο αποτέλεσε ένα πλέγμα αστοχιών με οδυνηρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις». Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επίτευξη μίας δίκαιης συμφωνίας. «Δεν έχει νόημα σε αυτό το σημείο να εγκλωβιστούμε σε ένα άσκοπο blamegame (σ.σ «αλληλοκατηγορίες») τονίζει.

…ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς…

Είναι Κράτος Ακόμα η Ελλάδα αν ο Πλούτος της Ανήκει σε Αλλους;

Πρόκειται ωστόσο εδώ για κεφαλαιώδες σημείο της εντολής που έδωσε το εκλογικό σώμα στην κυβέρνηση Σύριζα-Ανεξάρτητοι΄Ελληνες. Η Δημόσια περιουσία, με τα δημόσια έσοδα παράλληλα με την ανόρθωση της Παιδείας, συνιστούν την ούκ άνευ προϋπόθεση για «αναπτυξιακή προοπτική».   Ετσι περισσεύουν οι λόγοι για την Ανάπτυξη, αλλά αφαιρείται η υλική της βάση με το ξεπούλημα των εθνικών πλουτοπαραγωγικών πηγών. Και ενώ οι παρεκκλίσεις παροδικής κοινωνικής σημασίας από τα υπεσχημένα μπορεί να ξεπερασθούν με τον χρόνο και να συγχωρηθούν, συνθηκολογήσεις, χάριν της εξουσίας, σε αυτά τα κεφαλαιώδη και μή αναστρέψιμα, που αφορούν τις δυνατότητες ανόρθωσης και επιβίωσης του έθνους, δεν θα συγχωρηθούν ποτέ…

Επειδή αυτή η κυβέρνηση ψηφίσθηκε ως υπόσχεση -ή ελπίδα- αποσόβησης του εθνικού αφανισμού. Αλοίμονό της αν αποδειχθεί αντίγραφο των προκατόχων της. Θα εισπράξει σωρευμένη την οργή και το ανάθεμα, όντας μάλιστα και ευκολότερος στόχος…

Το άρθρο του John Rubiνο, στα ηλεκτρονικά δελτία Dollar Collapse και Zero Hedge καταγράφει τα ακόλουθα:

Παρουσίαση Μιχαήλ Στυλιανού

«Αφού η χώρα χρεωκόπησε λειτουργικά πριν λίγα χρόνια, οι λύσεις που πρότειναν οι δανειστές της (κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες και κυβερνήσεις) περιλάμβαναν την εκπτώχευση των σημερινών πολιτών της με περικοπές μισθών και συντάξεων, την εκπτώχευση των μελλοντικών πολιτών της, με τη σύναψη νέων χρεών από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την πώληση των σημαντικότερων στοιχείων του εθνικού πλούτου της  σε ξένες επιχειρήσεις για την είσπραξη χρημάτων  προς εξυπηρέτηση των μελλοντικών χρεών.

Δεν είναι περίεργο ότι οι ΄Ελληνες ψηφοφόροι αντέδρασαν εκλέγοντας σοσιαλιστές που υποσχέθηκαν πως δεν θα κάνουν τίποτα από αυτά. Αλλά προφανώς  αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Το Νιούσγουηκ γράφει ότι το πρόγραμμα της ιδιωτικοποίησης, μετά από μια σύντομη παύση, επιστρέφει πάση δυνάμει.

Γερμανικές, ρωσικές και κινεζικές εταιρείες τρέχουν να αγοράσουν ελληνικές υποδομές.

Ξένες εταιρείες από χώρες που περιλαμβάνουν τη Γερμανία, την Κίνα και τη Ρωσία, κάνουν σειρά για να αγοράσουν την κρατική περιουσία, καθώς η χώρα αγωνίζεται να πληρώσει τους ευρωπαίους δανειστές της.

Το ξε-πούλημα περιλαμβάνει μεγάλα τμήματα της υποδομής της Ελλάδος, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητοδρόμους και αγαθά κοινής ωφέλειας. Η ιστοσελίδα του κρατικού οργανισμού για την προώθηση των εκποιήσεων απαριθμεί πλήθος ακινήτων προορισμένων για ξεπούλημα, με συμφωνίες που αναφέρονται είτε «σε πρόοδο», είτε «προχωρημένες» είτε «κλεισμένες».

Η κίνηση σημειώνει μια ολοκληρωτική στροφή του αριστερού κόμματος Σύριζα, που προηγουμένως είχε αντιταχθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο περιλαμβανόταν στους όρους για τα 245 δις διάσωσης από την τρόικα των  ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αξιοσημείωτες συμφωνίες στο τραπέζι του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνουν την αγορά του 51% του μεγαλύτερου ελληνικού λιμένα από την κινεζική εταιρεία COSCO και ένα κύκλο αεροδρομίων πολυσύχναστων από τουρίστες στην γερμανική εταιρεία μεταφορών FRAPORT AG.

΄Αλλα αναφερόμενα κεφαλαιουχικά αγαθά περιλαμβάνουν τον αυτοκινητόδρομο 670 χιλιομέτρων Εγνατία, που διασχίζει την Βόρειο Ελλάδα, ιαματικές πηγές, μια άλλοτε αμερικανική αεροπορική βάση στο Ηράκλειο και ιδιοκτησίες ενός εκατομμυρίου στη Ν.Υόρκη, στην Ουάσιγκτων και στο Βελιδράδι.

Μια μεγάλη πώληση που προχωρεί ολοταχώς είναι των δεκατεσσάρων από τα 34 επαρχιακά ελληνικά αεροδρόμια, που περιλαμβάνει  τα αεροδρόμια των δημοφιλών τουριστικών νησιών της Κω,της Μυκόνου και της Κερκύρας. Η γερμανική εταιρεία FRAPORT AG έχει προφέρει 1,2 δισεκατομμύριο και η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του μηνός.

Μια άλλη γερμανική εταιρία, Ντώϋτσε Ινβέστ Ήκουϊτυ Πάρτνερς, είναι μεταξύ των έξη που έχουν προκριθεί στον διαγωνισμό για το 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, του δεύτερου μεγαλύτερου της Ελλάδος. Το ΤΑΙΠΕΔ δηλώνει ότι η γερμανική εταιρεία ηγείται στις διαπραγματεύσεις και για το λιμάνι. Στις υπόλοιπες επτά περιλαμβάνονται μια βρετανική εταιρία, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι και ένα Φιλιππινέζος δισεκατομμυριούχος.

Οι ξένες επενδύσεις είναι φυσικά κοινό φαινόμενο σε όλο τον κόσμο και γενικώς θεωρούνται χρήσιμες, σημειώνει ο Τζων Ρουμπίνο, αλλά πρέπει να υπάρχει κάποιο όριο, ένα σημείο όπου οι ξένοι τίτλοι ιδιοκτησίας επί μιας χώρας μεταβάλλουν τα ξένα συμφέροντα σε αυθέντες και τούς κατοίκους της σε δουλοπάροικους. Η Ελλάδα μπορεί να γίνεται το πειραματόζωο που μας βοηθεί να απαντήσουμε στα ακόλουθα ερωτήματα:

–      Πόσα από αυτά που συμβαίνουν αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας στην οποία λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες εξαπατώνται να επωμισθούν μη βιώσιμα χρέη  προκειμένου να λεηλατηθούν στη συνέχεια από τους δανειστές τους;

–      Η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα υποστούν την ίδια τύχη, αφού η Ελλάδα λεηλατηθεί εντελώς;

–      Οι μικροαστικές αμερικανικές οικογένειες γίνονται μικρογραφίες της Ελλάδος, παρασυρόμενες να δανεισθούν για να στείλουν τα παιδιά τους στο κολλέγιο και να αγοράσουν αυτοκίνητα και σπίτια για να είναι δια βίου υποχρεωμένες να στέλνουν το μέγιστο των μελλοντικών εισοδημάτων τους στους δανειστές τους;

΄Οτι η ίδια τεχνική εφαρμόζεται και σε εθνική και σε ατομική κλίμακα και ότι και στις δυο περιπτώσεις κερδισμένοι είναι οι μεγάλες τράπεζες δεν είναι περίεργο.

Ακτιβιστης

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × 4 =