ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΤΡΑΓΓΙΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

U.S. Vice President Joe Biden.(Reuters / Yuri Gripas)

Joe Biden σημερα : ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ !! Αυτό, νωρίτερα, το εξειδίκευσε για την περίπτωσή μας ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, σε ανοιχτή συνέντευξη στη Δρέσδη, όπου διεξάγεται η Σύνοδος των G7 των ισχυρότερων οικονομικά χωρών, αφού τόνισε αρχικά πως είναι ένας αισιόδοξος άνθρωπος, έριξε τη «βόμβα» : «κανείς δεν θα πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να εκτιμήσει τις συνέπειες μιας ελληνικής κρίσης. Είναι προς το συμφέρον όλων να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα χωρίς να βαθύνει περαιτέρω η κρίση». Και προχώρησε σε ανοιχτή παρέμβαση προς το ΔΝΤ λέγοντας ότι «θεσμοί όπως το ΔΝΤ να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία για την αποφυγή μιας κρίσης στην Ελλάδα. Είναι σαφές πως οι επιπτώσεις από ένα Grexit θα είναι κυρίως προς την Ελλάδα, αλλά θα είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι μια αποτυχία της Ελλάδας δεν θα έχει επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μεγάλη ανησυχία μου είναι ότι μπορεί να υπάρξουν λάθος υπολογισμοί που μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε κρίση..

Αθήνα: Γράφουμε τη συμφωνία

Δανειστές: Δεν είμαστε ακόμα κοντά

Την ώρα που η Αθήνα αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί πως η συμφωνία βρίσκεται επί θύραις και μάλιστα ξεκινά η συγγραφή της στο Brussels Group οι δανειστές κατεβάζουν εντελώς τον πήχη λέγοντας πως οι δύο πλευρές είναι μακρυά από μια συμφωνία.

Το μέγαρο Μαξίμου έδωσε χθες το περίγραμμα της (σσ. δικής του) συμφωνίας που θα περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια, μη υφεσιακά μέτρα, μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και επενδυτικό πρόγραμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Οικονομικών όπου προήδρευσε σε σύσκεψη, δήλωσε πως έχουν γίνει πολλά βήματα και η συμφωνία βρίσκεται στην τελική ευθεία, αποφεύγοντας όμως να πει πως ξεκινά η συγγραφή της στις Βρυξέλλες.

Οι πληροφορίες από την Αθήνα για ουσιώδη προσέγγιση και κατάληξη σε συμφωνία προκάλεσαν ομοβροντία και αιχμές από Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ. Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος μίλησε στον ανταποκριτή του MEGA, στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Δεν είμαστε Κασσάνδρες, είμαστε ρεαλιστές. Απλά δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις”.

Άλλωστε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, σχολιάζοντας τα περί συμφωνίας είπε πως και στο παρελθόν η Αθήνα έχει κάνει ανάλογες δηλώσεις.

Όμως και οι δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων δεν απέχουν πολύ από εκείνες των Γερμανών καθώς ένας εξ αυτών τόνισε στον ανταποκριτή του MEGA στις Βρυξέλλες, Μανώλη Σπινθουράκη, πως “δεν είμαστε ακόμα κοντά στο τέλος της συμφωνίας” και πως οι διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να είχαν τελειώσει από καιρό.

Αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι υπεύθυνοι του ΔΝΤ δηλώνουν άγνοια για επικείμενη συμφωνία. Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA στις ΗΠΑ, Μιχάλη Ιγνατίου, η εκπρόσωπος του Ταμείου, είπε: “Δεν έχουμε κανένα σχόλιο. Να απευθυνθείτε στην ελληνική κυβέρνηση”.

Αναλυτές εκτιμούν ότι μια συμφωνία με το Ταμείο προς το παρόν είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη, ενώ το ενδιαφέρον όλο στρέφεται πλέον τόσο στη σύνοδο των G7 στη Δρέσδη όσο και στη συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ την Δευτέρα.

 

Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και τέσσερις μήνες ζητάει επιμόνως μια πολιτική λύση στο ζήτημα του χρέους. Φαίνεται πως ήρθε ο καιρός που η Ευρωζώνη μπορεί να της την προσφέρει. Ο Σάιμον Νίξον γράφει στη Wall Street Journal γι’ αυτό που πραγματικά θα τείνουν προς την Ελλάδα οι εταίροι της.

«Μέχρι τώρα, οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης ήταν απρόθυμοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία, προτιμώντας να κρυφτούν πίσω από τους υπαλλήλους των θεσμικών οργάνων που παλαιότερα ήταν γνωστή ως Τρόικα. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στην πρακτική και τη νομική πραγματικότητα: οι εκλεγμένοι πολιτικοί δεν έχουν την ικανότητα να διαπραγματευθούν τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων διάσωσης.

Αλλά αντανακλά, επίσης, και την πολιτική πραγματικότητα: κανείς δεν ήθελε να τους δουν να κρίνουν, σαν δικαστές, τον προϋπολογισμό μιας χώρας εταίρου της Ευρωζώνης. Προτίμησαν να κάνουν ένα βήμα πίσω, παρέχοντας το χώρο και το χρόνο σε μια άπειρη κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές. Να βρει μια λύση που θα αντικατοπτρίζει τις δικές της πολιτικές επιλογές που θα τηρούν όμως και τους κανόνες της Ευρωζώνης».

Αυτό το σκηνικό, έτσι όπως διαμορφώθηκε αυτούς τους μήνες δεν κατέληξε πουθενά, παρά τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας ότι μια συμφωνία επίκειται και τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να αντιτείνουν πως απέχουν ακόμη πολύ για να καταλήξουν σε συμφωνία. Όλο αυτό το διάστημα, οι προθεσμίες ήρθαν και παρήλθαν. Τώρα, κανείς δεν αναμένει μια συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Κι αυτό διότι η Αθήνα, γράφει ο Νίξον, αντιστέκεται ακόμη σε βασικές μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό – αλλαγές που οι πιστωτές θεωρούν σημαντικές.

Καμία ψευδαίσθηση

«Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν είχαν ποτέ καμία ψευδαίσθηση ότι θα ήταν εύκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, από τη στιγμή που εξελέγη με την υπόσχεση να σχίσει το μνημόνιο και να απορρίψει την επιβαλλόμενη λιτότητα. Μόνο που την ίδια στιγμή έκανε και μια εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας του στο ευρώ. Υπέθεταν πως όταν η οικονομική πίεση σφίξει την Ελλάδα θα τιμήσει τις συμφωνίες. Υπέθεταν ότι ο Τσίπρας θα πετάξει τους σκληροπυρηνικούς από την κυβέρνηση και θα ζητήσει τη στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τάσσονται υπέρ του ευρώ. Όλες αυτές οι υποθέσεις φαίνεται πως ήταν άστοχες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην ήρθε στην εξουσία με ιδέες που κάνουν την Ελλάδα να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο κράτος, αλλά ως μια χώρα που θέλει να γυρίσει πίσω το ρολόι. Πρόσφατα, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος πάρα πολλά μέλη ψήφισαν για ρήξη με τους πιστωτές. Τελικά πέρασε η μετριοπαθής στάση του Τσίπρα, αλλά οι κόκκινες γραμμές παρέμειναν», αναφέρει ο Νίξον.

Πολιτική ευθύνη

Αναφέρει, δε, πως ο κίνδυνος ατυχήματος παραμένει υψηλός. Η Αθήνα έχει προειδοποιήσει πως δεν θα πληρώσει την επόμενη δόση του ΔΝΤ, αλλά κατά τον Νίξον μια τέτοια προειδοποίηση έχει προέλθει και άλλη φορά από την Αθήνα. «Για να αποφευχθεί μια καταστροφή, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μπορεί τώρα να χρειαστεί να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη. Ένας λόγος που ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν συρθεί τόσο καιρό είναι ότι οι υπάλληλοι -δικαιολογημένα- διστάζουν να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει, αυτομάτως, κρίση και να κατηγορηθούν για υπέρβαση εξουσιών. Αναμφισβήτητα, η ΕΚΤ θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να είχε θέσει αυστηρότερους όρους για το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, αλλά ως μη εκλεγμένο όργανο δεν θα μπορούσε να το κάνει γιατί τότε θα προκαλούσε σημαντική κρίση στο τραπεζικό σύστημα της χώρα. Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ ανησυχεί ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα προχωρήσουν σε βοήθεια προς την Ελλάδα, αρκεί να συμμετέχει και το Ταμείο», σημειώνεται στο άρθρο.

Η αναβολή

Το αποτέλεσμα είναι ότι η απροθυμία όλων να τραβήξουν τη σκανδάλη, είναι να επιδεινώνεται η κρίση. Η αναβολή εκ μέρους των δανειστών μέσω τελεσιγράφων και αυστηρών προθεσμιών, μάλλον δείχνει πως αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για μια τελική συμφωνία που θα περιλαμβάνει παραχωρήσεις και αυτό φυσικά ενθαρρύνει την Αθήνα να συνεχίσει την μικροπολιτική της. Τούτο, όμως, αυξάνει τη ζημιά στην ελληνική οικονομία και το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης.

Take it or leave it

Κατά τον Νίξον, φαίνεται πως ήρθε ο χρόνος να πουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στην Αθήνα πως το τελευταίο τελεσίγραφο είναι το εξής: αυτή είναι η συμφωνία – την παίρνεις ή φεύγεις. Αυτό το τελεσίγραφο θα περιλαμβάνει μια εξήγηση του τι είναι διατεθειμένη η Ευρωζώνη να κάνει για την Ελλάδα, αλλά και τι πρέπει η Ελλάδα να κάνει ως αντάλλαγμα. Θα καθορίζονται επίσης οι συνέπειες της απόρριψης, από τη στιγμή που η ΕΚΤ (με πολιτική κάλυψη πλέον) θα σταματήσει τη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. «Πρόκειται για στοίχημα με υψηλό ρίσκο. Ο κίνδυνος για ένα ατύχημα είναι υψηλός. Εκτός αυτού, ένα τελεσίγραφο θα εξασφαλίσει, επίσης, ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι μια σκόπιμη, κυριαρχική απόφαση της χώρας που όμως θα καθορίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του υπόλοιπου της Ευρωζώνης, που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει».

kostasxan.blogspot

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

fifteen + 14 =